Одложене још три манифестације

Друштво Култура

Управни одбор Туристичке организације Сокобања је на седници одржаној јуче, донео одлуку о одлагању 38. манифестације „Златне руке”, 12. манифестације „Маратон жеља” и 3. манифестације „Нушићеви хајдуци” и то за 2021. годину.

Пре два месеца, због пандемије изазване вирусом ковид-19, чланови Управног одбора су манифестацију „Златне руке” која се скоро четири деценије одржавала јуна месеца, одложили за 13. септембар. Међутим, имајући у виду да је у питању изложбена манифестација у оквиру које се бројни учесници надмећу пре свега у припреми старих јела, које посетиоци радо дегустирају, чиме се повећава ризик од инфекције, управни одбор је одлучио да је сигурније да се поменута манифестација не одржи ове године.

Zlatne ruke hrana
Злате руке (фотографија из архиве)

„Маратон жеља” је манифестација која се одржава искључиво на отвореном, односно учесници обилазе локалитете који се налазе у различитим деловима Сокобање, али она захтева ангажовање великог броја ученика туристичког смера Средње школе „Бранислав Нушић”, што значи да би ученици који иначе због пандемије иду сваке друге недеље у школу,деле се у групе, носе маске и придржавају осталих прописаних мера зашите, у овој ситуацији дошли у контакт са великим бројем туриста, што никако није препоручљиво.

Maraton želja
Маратон жеља (фотографија из архиве)

Слична ситуација је и са манифестацијом „Нушићеви хајдуци” која окупља све школе са именом Бранислав Нушић из Србије и региона што подразумева окупљање великог броја деце и бројне контакте. Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију није препоручљиво.

Све три наведене манифестације, као и „Прва хармоника”, „Грин харт фест” и Бањско културно-забавно лето, сачекаће наредну 2021. годину и верујемо много бољу епидемиолошку ситуацију, како би биле одржане безбедно, због сигурности и здравља, и мештана и туриста.

Насловна фотографија: Златне руке (архива Сокопрес)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =