Најбољи услови за подизање воћнака

Пољопривреда

Последњих година развој воћарства и подизање нових засада је у експанзији у свим регионима Србије. Релативно већа рентабилност и могућност пласмана призвода, довело је до тога да се засади под воћем подижу и тамо где природни улови нису погодни (у равничарским пределима). Наше подручје је и те како погодно за воћарство, упозоравају из ПССС Књажевац.

‒ Предуслов свих услова је избор локалитета и одређеног квалитета земљишта за подизање воћњака. Терени треба да буду благо нагнути, јужне, југоисточне или југозападне експозиције. Потребна је добра осунчаност и проветреност, без увала где се задржава хладан ваздух. Земљиште лако до средње тешко, без патогена и одређеног састава и киселости. Избор сорти и подлоге и здрав садни материјал је следеће на шта треба обратити пажњу – објашњава дипл.инг. Живорад Јовановић, стручни сарадник за заштиту биља.

Овај стручњак каже да је гајење воћа практично немогуће без заштите. А начин гајења и примењена агротехника у великој мери доприноси појави болести, штеточина и корова.

‒ Редови у засаду морају бити постављени у правцу север – југ и у правцу доминантних ветрова. Ђубрење мора бити оптимално и благовремено унешено у земљу, без сувишног азота. Редовна међуредна обрада и малчирање такође повољно делују на развој и виталност воћке као и регулисање болести, корова и штеточина ‒ каже Јовановић.

Он указује на још неке моменте битне за успешног воћара.У директне мере сузбијања болести, штеточина и корова спадају: механичке, биолошке и хемијске мере. Под механичким, поред редовне агротехнике, подразумевамо: физичко уништавање инсеката и прелазних домаћина, примена лепљивих појасева, кречење, малчирање, постављање заштитних мрежица исл. Биолошким мерама користимо природне непријатеље против паразита и штеточина. Од изузетне је важности да применом пестицида уништимо штетне а сачувамо корисне организме.

‒ Хемијске мере представљају најефикаснији начин заштите и састоје се у примени хемијских средстава (пестицида). Прво применити све претходно набројане мере борбе па тек онда употребити хемију, уз препоруке стручњака. Пестициде треба увек употребљавати када су неопходни и уз поштовање свих прописа о употреби. Само на тај начин ћемо имати безбедан, квалитан и конкурентан производ – поручује стручни сарадник Јовановић, задужен за заштиту биља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =