Дани поља у сокобањском Милушинцу

Друштво Пољопривреда

Пољопривредни произвођачи са подручја општине Сокобања, јуче 15. јуна, имали су прилику да се на огледној парцели пољопривредника Бојана Димитријевића из Милушинца упознају са потенцијалима петнаестак сорти пшенице неколико семенских кућа, као и са четири сорте јечма и једне тритикале.

Пољопривредна Стручна и Саветодавна Служба  Пољосервис Књажевац је тим поводом организовала „Дане поља стрних житаˮ у циљу помоћи пољопривредницима да за одређене агрометеоролошке услове примерне подручју Сокобање изаберу најбоље сорте за своје оранице.

Срђан Цветковић

‒ Демо огледи служе да пољопривредни произвођачи на једном месту, на овој једној парцели, могу да виде производне потенцијале различитих сорти или хибрида, различитих семенских кућа и да се на лицу места увере у њихове потенцијале и да им то буде неки оријентир шта сејати наредне године на њиховим парцелама ‒ објашњава Срђан Цветковић, дипл. инжењер агрономије за ратарство, саветодавац у ПССС Књажевац.

Иако је сетва пшенице обављена неки дан након оптималног рока, другог новембра прошле године, овај стручњак очекује добре приносе житарица када је у питању ово поднебље.

‒ Оглед је у јако лепом стању. Можда је мало сетвени склоп могао да буде гушћи, али једноставно услови су били такви, суша, мало падавине у току зиме, само један снег. Генерално смо задовољни како изгледа оглед без болести, без штеточина, без корова и  надамо се када крене жетва да имамо принос нешто већи од просека за ово подручје, што значи да се надамо неком приносу од неких 5 тона макар пшенице, исто толико јечма атритикале можда буде и 5,5, скоро и 6 тона, видећемо шта ће на крају да покажу мерења ‒ каже овај стручњак.

И Валентина Алексић, дипл. инжењер мелиорације земљишта и вода, стручни сарадник за земљиште и наводњавање у ПССС Књажевац сматра да временске прилике нису биле наклоњене биљкама на овој огледној парцели. На почетку је било мало падавина, па зимски период без довољно снежног покривача и онда пролећни мразеви.

Валентина Алексић

‒ Генерално ако посматрамо те агрометорошке услове можемо рећи да је пшеница и све остала стрна жита су прошли кроз један веома непогодан период. Међутим резултати говоре да се она ипак извукла, да је то генетски потенцијал и асортимент који је прилагођен овим агрометеролошким условима. Суштина извођена овог огледа да пољопривредни произвођачи виде већи број тих сорти како су се показалие у реалним агрометеролошким условима на истом типу земљишта на којима и сами произвођачи  обављају своју производњу и под истим  небом што би смо рекли. Надам се да ће полјопривредници са овог места понети неко ново искуство, у смислу да од овог асортимента одаберу најбоље, што је фактички и суштина извођења овог огледа ‒ каже она.

На овој огледној парцели рађена је класична заштита против корова, против болести и против фитофарних инсеката. Конкретно третирана је површина препаратима „тезисˮ и „бонакаˮ за сузбијање корова, а сузбијање болести је одрађено фунгицидом „тебуконазоломˮ. Што се тиче фитофарних инсеката коришћен је „делтаметринˮ.

Живорад Јовановић

‒ Могу да кажем, види се, да је прилично здрав усев. Рекао бих за друге пољопривредне произвођаче да ту праксу знамо сви. Сви сузбијају корове али што се тиче болести то је још увек ретка појава код нас. Многи долазе у Пољопривредну стручну службу и доносе симптоме са лишћем које је браон боје. То је „Септориа лисна пегавост“, има ту нешто и рђе. Нико нема још увек ту навику да примени фунгицидни третман. Препоручујемо да  бар једном ако не два пута ,од влатања до појаве листа заставичара , зависно од примењеног фунгицида се обави заштита ‒ каже Живорад Јовановић, стручни сарадник за заштиту биља.

И први човек Пољопривредне Стручне и Саветодавне Службе  „Пољосервисˮ Књажевац је задовољан огледном парцелом.

Драган Колчић

‒ Када усеви овако лепо изгледају и када домаћин одради посао у сарадњи са Пољопривредно саветодавном и стручном службом онда све другачије испада. Ево и овог дана нас и време служи, тако да задовљоство је још веће што се свега тога тиче ‒ каже директор Драган Колчић.

А још значајније је када је својом њивом и оним што је на њој засејао задовољан сам домаћин.

Бојан Димитријевић

‒ Каква је била година ја сам задовољан. Оно што смо видели је реални показатељ  стање пшенице ове године. Ова огледна парцела је од преко хектара на којој су засејане 24 сорте, 18 пшенице , пет јечма и једне тритикале ‒ објашњава Бојан Димитријевић који има дводеценијско искуство у пољопривредној производњи.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + twenty =