Сокобањски мед препознао и регион

Друштво

Чланови Удружења пчелара „Kрајинска матицаˮ из Сокобање, Саша Радивојевић и Марко Глишић, добитници су многобројних признања на међународним сајмовима пчеларства и меда, који су одржани ове године. Радивојевић и Глишић су најпре ове године освојили златне медаље за квалитет меда на манифестацији одржаној у Великом Селу, Општина Мало Црниће код Пожаревца. На међународном „Сајму меда – Тузла 2019ˮ где је учествовало око 370 пчелара из читаве Европе, па чак и из Аустралије, обојица су добили сребрне медаље за ливадски мед. И то није била једина награда. Багремов мед Саше Радивојевића, пролашен је за најбољи на сајму.

На међународном пчеларском такмичењу у Тетову ови успешни сокобањски пчелари освојили су златну и сребрну медаљу за квалитет меда. На „Сајму етно хране и пићаˮ, који је одржан 26. новембра у Беораду, Саша Радивојевић је добио специјално признање за шумски мед.

‒ Све наведене манифестације представљају најзначајнија такмичења у Европи, на којима се оцењује квалитет меда. Дакле конкуренција је велика, што значи да је мед са подручја општине Сокобања изузетног квалитета ‒ каже Радивојевић.

Саша Радивојевић је власник Пчеларско газдинства Радивојевић из Мужинца који се налази на обронцима чувене планине Ртањ. На овом простору има 250 до 300 биљних врста које само ту расту и нигде више у Европи. Радивојевић сматра да је зато Ртањски мед тако доброг квалитета и специфичне, лепе ароме. Он истиче и да ће Удружење „Крајинска матицаˮ, чији је он члан, у наредном периоду озбиљније порадити на брендирању сокобањског меда, односно ознаци географско порекла. По речима нашег саговорника за сада у томе имају и подршку локалне самоуправе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − three =