Monografija i izložba povodom 150 godina postojanja sokobanjske biblioteke

Društvo Kultura

Povodom 150 godina od osnivanja Narodne biblioteke „Stevan Sremacˮ, juče je u galeriji održana promocija monografije o jubileju sokobanjske biblioteke pod nazivom – „Biblioteka u Sokobanji – 150 godina sa vamaˮ i otvorena je izložba.

Autori knjige su Ljiljana Nikolić, Jelena Stojanović, Golub Radovanović, Vesna Blagojević i mr Jasmina Ilić Paljević. U monografiji je predstavljeno sve o sokobanjskoj biblioteci od njenog nastanka, 16. februara 1869. godine, kada je u otvorena čitaonica, do današnjih dana.

Uprkos kiši i lošem vremenu, promociji je prisustvovao veliki broj ljubitelja pisane reči. Prisutne je najpre pozdravio predstavnik osnivača, predsednik Opštine Sokobanja Isidor Krstić.

– Dame i gospodo, dragi prijatelji, meni je pripala velika čast i zadooljstvo da mogu ispred Opštine Sokobanja i u svoje ime da vas pozdravim i moram da priznam da mi je posebno drago što ste došli u ovolikom broju, što govori u prilog tome da naši ljudi vole da čitaju. Meni je želja da Narodna biblioteka ‘Stevan Sremac’ nastavi da se još bolje i više razvija – rekao je, između ostalog, Krstić.

O knjizi, ali i vremenu kada je bio direktor biblioteke, govorio je Golub Radovanović, a zatim i Ljiljana Nikolić, idejni tvorac i jedan od autora monografije.

‒ Monografija je nastala u periodu od samo dva meseca. Jedna knjiga, petoro autora, međutim svi smo se trudili da udahnemo deo aktivnosti i da to ostane zabeleženo uz pomoć fotografija i dokumenata, a koliko smo u tome uspeli, procenićete sami – rekla je Ljiljana Nikolić.

O monografiji su govorili i recenzent Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković” iz Zaječara i Violeta Stanković Anđelković, recenzent bibliografije Zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Sremac”.

Mnogo toga što je ispisano na stranicama monografije, predstavljeno je i na izložbi, koju je otvorila dr Mirijana Živanović, predsednica Upravnog odbora biblioteke „Stevan Sremac”. Izložba će biti otvorena do subote, 9. novembra, od 11 do 16 časova.

Inače, prve knjige, osim crkvenih i bogoslužnih, pristigle su u Sokobanju i pre osnivanja čitaonice 1869. godine. Pretpostavlja se da je rad prvoosnovane čitaonice iz 1869. zamro, pa je 1 januara 1874. godine ponovo otvorena. Čitaonica iz 1895. godine bila je smeštena u jednoj prostoriji opštinske zgrade (u narodu zvana „kasarna”). Posle Drugog svetskog rata, biblioteka je bila smeštena u prostorijama zgrade „Stari Sokograd”. Biblioteka se bavi izdavačkom delatnošću. Matična služba za Narodnu biblioteku „Stevan Sremac” Sokobanja je u Zaječaru pri Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − five =