Монографија и изложба поводом 150 година постојања сокобањске библиотеке

Друштво Култура

Поводом 150 година од оснивања Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ, јуче је у галерији одржана промоција монографије о јубилеју сокобањске библиотеке под називом – „Библиотека у Сокобањи – 150 година са вамаˮ и отворена је изложба.

Аутори књиге су Љиљана Николић, Јелена Стојановић, Голуб Радовановић, Весна Благојевић и мр Јасмина Илић Паљевић. У монографији је представљено све о сокобањској библиотеци од њеног настанка, 16. фебруара 1869. године, када је у отворена читаоница, до данашњих дана.

Упркос киши и лошем времену, промоцији је присуствовао велики број љубитеља писане речи. Присутне је најпре поздравио представник оснивача, председник Општине Сокобања Исидор Крстић.

– Даме и господо, драги пријатељи, мени је припала велика част и задоољство да могу испред Општине Сокобања и у своје име да вас поздравим и морам да признам да ми је посебно драго што сте дошли у оволиком броју, што говори у прилог томе да наши људи воле да читају. Мени је жеља да Народна библиотека ‘Стеван Сремац’ настави да се још боље и више развија – рекао је, између осталог, Крстић.

О књизи, али и времену када је био директор библиотеке, говорио је Голуб Радовановић, а затим и Љиљана Николић, идејни творац и један од аутора монографије.

‒ Монографија је настала у периоду од само два месеца. Једна књига, петоро аутора, међутим сви смо се трудили да удахнемо део активности и да то остане забележено уз помоћ фотографија и докумената, а колико смо у томе успели, проценићете сами – рекла је Љиљана Николић.

О монографији су говорили и рецензент Бобан Ђорђевић, директор Матичне библиотеке „Светозар Марковић” из Зајечара и Виолета Станковић Анђелковић, рецензент библиографије Завичајног фонда Народне библиотеке „Стеван Сремац”.

Много тога што је исписано на страницама монографије, представљено је и на изложби, коју је отворила др Миријана Живановић, председница Управног одбора библиотеке „Стеван Сремац”. Изложба ће бити отворена до суботе, 9. новембра, од 11 до 16 часова.

Иначе, прве књиге, осим црквених и богослужних, пристигле су у Сокобању и пре оснивања читаонице 1869. године. Претпоставља се да је рад првоосноване читаонице из 1869. замро, па је 1 јануара 1874. године поново отворена. Читаоница из 1895. године била је смештена у једној просторији општинске зграде (у народу звана „касарна”). После Другог светског рата, библиотека је била смештена у просторијама зграде „Стари Сокоград”. Библиотека се бави издавачком делатношћу. Матична служба за Народну библиотеку „Стеван Сремац” Сокобања је у Зајечару при Матичној библиотеци „Светозар Марковић”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + four =