Министрима плакете, заслужним грађанима и ђацима похвалнице

Друштво

У склопу обележавања Дана општине Сокобања подељене су плакете и захвалнице најзаслужнијим појединцима и организацијама. Ове године плакете су додељене министарки заштите животне средине Ирени Вујовић, министру туризма и омладине Хусеину Мемићу, Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије у знак захвалности за посебне заслуге током одбране од поплава у јуну месецу 2023. године и Месној заједници Шарбановац за допринос унапређењу квалитета живота на селу.

Министарка Ирена Вујовић награђена је за изузетно ангажовање, подршку и помоћ у реализацији пројеката који доприносе заштити животне средине на територији општине Сокобања, а признање је уместо ње примила државна секретарка Ивана Хаџи Стошић. Она је у свом обраћању подсетила које су све пројекте заједнички реализовали општина Сокобања и ресорно министарство у области заштите животне средине. Као најзначајнији навела је јединствени систем грејања на отпадне и термалне воде.

– Овај систем је заменио досадашње грејање на угаљ у двема школама, основној и средњој. На овај начин потпуно је елиминисана емисија пм честица и обезбеђен чист ваздух и то не само за ученике већ за грађане који раде и живе у центру Сокобање. Посебан значај овог система грејања је у томе што Сокобања представља један здравствени центар. Поред овог пројекта министарство је у последње четири године на територији општине Сокобања подржава пројекте пошумљавања и озелењавања површина са више од четири хиљада садница. Један од простора који је оплемењен на тај начин је и надалеко чувени сокоградски парк. Такође, подржали смо и пројекте који се односе на заштиту земљишта, укупно је 37 дивљих депонија уклоњено са територије општине Сокобања, а доделили смо и опрему на коришћење којом се унапређује систем управљања отпадом – рекла је Хаџи Стошић, додајући да је Министарство заштите животне средине отворено за пројекте из области заштите животне средине које кандидују локалне самоуправе.

Министар туризма Хусеин Мемић на добијеној плакети захвалио се видео поруком коју је послао из Саудијске Арабије, извинивши се домаћину што није могао да присуствује прослави Дан општине.

– Желео бих да мом пријатељу председнику општине Миодрагу Николићу и свима вама честитам Дан општине Сокобања. Министарство туризма и омладине ће наставити снажно да подржава општину Сокобања као што је то радило и до сада, кроз разне инфраструктурне пројекте. Промовисаћемо све активности које се тичу Сокобање кроз рад наше Туристичке организације Србије. Желим вам да останете и даље успешни и да будете здрави – поручио је Мемић.

Похвалнице су добили појединци који доприносе развоју локалне заједнице у више области и ученици који су постигли значајан успех у протеклој школској години. Добитници су Александра Радисављевић из Врмџе за допринос развоју и промоцији етно туризма на територији општине Сокобања, власница цвећаре Снежана Младеновић за допринос и промовисање женског предузетништва, пољопривредник Драган Младеновић за унапређење сточарства, пчелар Саша Радивојевић из Мужинца, као и рудар Ђорђе Живановић из Сокобање за организацију јединственог хуманитарног и меморијалног маратона „купи Ђолетове километреˮ

Похвалницом општине награђен је и фотограф, сниматељ и новинар Сокопреса Кристијан Ђорђевић за посвећеност према фотографији и посебан допринос у информисању грађана општине, као и Милош Јовановић креатор и администратор странице „Сокобања у слици и речиˮ.

Ове године похвалница је отишла и у руке Богдане Петровић, ученице другог разреда Средње школе „Бранислав Нушићˮ за освојено прво место на републичком такмичењу Књижевна олимпијада и за освојено друго место на републичком такмичењу из Енглеског језика и Уне Антонијевић, учеснице генерације у Средњој школи „Бранислав Нушићˮ.

Похвалом су награђени и основци, ученик генерације Урош Бранковић, најбољи спортиста Давид Мишић, члан Омладинског кошаркашког клуба „Сокобањаˮ, најбоља спортисткиња Ивана Павловић из Карате клуба „Озрен Сокотопˮ. За допринос спорту награђен је и фудбалски клуб „Требичˮ, најбољи спортски клуб у 2023.

Похвалнице општине добили су и стонотенисери Основне школе „Митрополит Михаилоˮ за освојено треће место на Школској олимпијади, затим ученици који су остварили изузетне резултате на такмичењу у џудоу у оквиру Школске олимпијаде, Књижевној олимпијади, Еколошкој олимпијади, спортисти генерације и ђаци који су се пласирали на републичко такмичење за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјерˮ.

Ове године први пут је уручена и награда „Рођенданацˮ намењена бебама које су рођене прошле године на данашњи дан и које су данас прославиле први рођендан. Рођенданци за ову годину су Новак Крстић из Трубаревца и Вук Вранић из Сокобање.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 4 =