Свечаном седницом почело обележавање Дана општине Сокобања

Друштво

Интонирањем химне Републике Србије, пројекцијом филма Средње школе „Бранислав Нушићˮ и свечаном седницом у конгресној сали хотела „Моравицаˮ данас је почело обележавање Дана општине Сокобања. Свечаности су поред представника локалних предузећа и установа, присуствовали и представници, Министарства заштите животне средине, Народне скупштине Републике Србије, Српске православне цркве, војске, полиције, Сектора за ванредне ситуације, као и гости из побратимских градова и суседних општина.

Након химне „Боже правдеˮ коју је извео заједнички хор основне и средње школе, присутнима се обратила председница Скупштине општине Сокобања Данијела Васиљевић која је отворила свечану седницу. Она је истакла да је ово прилика да се подсети шта је локална администрација урадила у претходном периоду, али и да се јавним признањима истакне колико је важан допринос сваког појединца за напредак заједнице. Васиљевићева се у свом обраћању присетила и ратне 99. године, када је како је нагласила, у Сокобањи владало велико јединство.

– Врло је важно да свако од нас тежи истом циљу, бољитку Сокобању. Знате како је било овде 99. у оно најгоре време, као у кошници. Тада је овде дошао свако ко је са Сокобањом имао и најтананије везе. Не мислим само на оне који овде имају родитељски дом, већ дедовину, чукундедовину, комшијску викендицу и не само да је личило на кошницу већ се осећало и јединство као код пчела. Једнако смо осећали страх, али смо били уједињени у осећању да имамо само једни друге и да само тако уједињени можемо издржати све што нам се дешава. И тада, и данас, и увек ће то бити најважније градити и чувати јединство људи. И ми на томе радимо свакодневно – поручила је председница сокобањске скупштине.

Она је додала да, иако је Сокобања ушушкана у планине и шуме, на сваком кораку се осећа јака жеља сваког појединца да заједница буде још боља, организованија, раднија, уређенија и посећенији.

– Остајемо посвећени изградњи боље будућности за наше суграђане и надамо се да ће наши потомци бити поносни на нас – поручила је.

Николић: Радимо најбоље што умемо 

Поред Дана општине, Сокобања обележава и 187 година од почетка организованог туризма у Сокобањи и Србији, на шта је у свом обраћању подсетио председник општине Миодраг Николић након филма у коме је приказан део досадашњег рада локалне самоуправе. Он је навео да Сокобања тежи томе да постане монденско место чувајући историју, традицију и културу, али и пратећи потребе савременог туристе. Како је нагласио, најважније је да бољитак и напредак Сокобање осете њени становници.

– У свакодневној комуникацији са грађанима трудили смо се да идентификујемо сваки проблем, а већину њих успели смо и да решимо. Вероватно смо и грешили, али је једно сигурно да смо дали све од себе и да радимо најбоље што умемо. Будућност наше општине усмерена је ка нашој деци зато ћу се са својим тимом и у наредном периоду трудити да створимо окружење у коме ће наша деца имати сигурну перспективу. Само заједно и подржавајући једни друге можемо остварити позитивне промене и изградити боље сутра за све нас. Оно што даје мотивацију, али и обавезу јесте подршка грађана дата 17. децембра да у још једном мандату водим општину Сокобања. Живела Сокобања, живела наша лепа Србија – поручио је Николић у свом излагању.

Посланица Оливера Денић: Имамо обавезу да негујемо наше природно богатство 

Присутним званицама у конгресној сали обратила се и народна посланица Оливера Денић, која је домаћинима честитала Дан општине, а гостима пожелела добродошлицу изразивши наду да ће и овога пута из Сокобање понети само најлепше утиске. Она се захвалила на позиву рекавши да је право задовољство бити код куће међу својима и окружен сјајном енергијом.

Подсетила је да је на данашњи дан 1837. године исписан први ваучер за боравак у Сокобањи чиме је отпочео организовани туризам у Србији и да је од тада Сокобања нераскидиви чинилац туристичког развоја наше земље.

– Нама је Бог подарио природно богатство, али подарио нам је и мудрост и обавезу да то богатство негујемо, а опет истовремено да развијамо нашу Сокобању у складу са захтевима савременог доба уз обавезно очување наше богате културе и традиције како би она остала идеално место не само за боравак наших туриста већ и за живот својих грађана – рекла је Денићева.

Она је Дан општине посебно честитала грађанима рекавши да су управо ти који ово место чине великим и да су носећи стубови будућности Сокобање.
У наставку програма подељене су плакете и похвале најзаслужнијим појединцима и установама који су допринели развоју Сокобање.

Обележавање Дана општине биће настављено бесплатном представом „Бранислав Нушић – Аутобиорафијаˮ коју ће вечерас од 20 часова у биоскопу „Моравицаˮ извести глумци „Окрет театраˮ из Београда. Сутра љубитеље спорта на терену Спортског центра „Подинаˮ од 20:00 часова очекује традиционални фудбалски меч ФК „Хајдукˮ Рујевица – ФК „Требичˮ Сокобања.

 

 

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =