На прослави градске славе Свете Тројице велики број грађана

Друштво

Светом литургијом у централном градском храму Преображења Господњег, литијом и резањем славског колача у општинској згради јуче је у Сокобањи обележена градска слава Света Тројица. Овом важном датуму у општинском календару поред руководства општине, народне посланице, представника јавних установа и предузећа, присуствовао је и велики број грађана.

Свету литургију служили су свештеници сокобањске цркве протојереј Вања Ковачевић, протонамесник Немања Тобић и протојереј Ивица Станковић. Протојереј Станковић обратио се присутном народу и руководству општине и честитао градску славу и Дан општине који је обележен претходних дана.

– Господ је испунио обећање и послао са неба пресветог духа на своје мученике и апостоле и једни неуки рибари постали су проповедници вере Христове и ето ја вам желим пре свега мудрост да успешно водите овај народ. Желим вам и здравље и све оно што смо помињали у молитвама. Да Господ сачува све нас заједно овде, од сваке муке, од сваке невоље и да Господ подари свима нама мудрост коју су примили и они прости рибари – рекао је протојереј Станковић.

Након свете литургије формирана је литија која је ове године имала мало дужу и другачију трасу. Кренула је од цркве, поред Средње и основне школе улицом Митрополита Михаила, Немањином улицом, раскрсницом Алексе Маркишића, поред поште, ка Тргу ослобођења и центром града ка згради општине Сокобања где је пресечен колач. Окупљени народ поздравио је и председник општине Миодраг Николић захваливши се грађанима и свештенству што су допринели свечаном обележавању градске славе.

– Драго ми је да је на овој литији коју смо почели пре неколико година сваке године све већи број људи и да је све већи број људи присутан у цркви. Све већи број на литији показује све веће јединство, а без јединства ова бања не може ни да напредује – поручио је први човек Сокобање.

Света Тројица празнује се 50-и дан после Васкрса или 10-и дан после Вазнесења Христовог (Спасовдан), а овај празник назива се још и Духови. На тај дан апостоли су у Јерусалиму дочекали силазак Светог Духа у виду велике пламене буктиње, који им је подарио чудесне моћи међу којима је и да говоре многим језицима и чине чудеса. Многи људи тада повероваше у Христа и крстише се у његово име.

За овај празник, који се још назива Педесетница и Силазак Светог Духа на апостоле, у храмовима се уносе свежа трава и цвеће, а верници клечећи и молећи се Богу плету венце, које односе домовима и стављају поред славских икона у кући и кандила. Прослављање овог празника наставља се данас и сутра, а у црквеном календару забележени су као Духовски понедељак и Духовски уторак.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 3 =