„Miholjski susreti sela” u Belom Potoku

Društvo Sport

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a u organizaciji opštine Sokobanja, u nedelju je u Belom Potoku održan drugi deo manifestacije „Miholjski susreti sela” u okviru koje su se takmičili meštani sela Resnika, Poružnice, Trubarevca, Vrbovca, Rujevice, Žučkovca, Jošanice, Trgovišta, Vrmdže, Mužinca i Šarbanovca.

Manifestacija je i ovog puta bila podeljena na dva dela, sportski i kulturno-zabavni.

Takmičari su oprobali svoje umeće i snagu u nekoliko disciplina koje pripadaju tradicionalnom sportu. U disciplini bacanje kamena najduži hitac od 8 metara i 11 centimetara imao je Mladen Jović iz Trubarevca, dok je njegov sugrađanim Nemanja Stanisavljević bacio kamen 7 metara i 80 centimetara što je bilo dovoljno za drugo mesto. I trećeplasirani Bojan Stanisavljević je iz Trubarevca, a kamen koji je on bacio doleteo je 7 metara i 70 centimetara. Mladen Jović je bio najuspešniji i u skoku u dalj skočivši 2,6 metara, dok je drugoplasirani Miroslav Stanojević iz Belog Potoka zabeležio skok od 2 metra i 27 centimetara, a trećeplasirani Lazar Damjanović skočio je 2,25 metara.

Zanimljiva je bila i trka u džakovima, u kojoj je među juniorima najuspešniji bio Veljko Živković iz Trubarevca, dok su drugo i treće mesto zauzeli Milena Miletić i Milan Miletić iz Belog Potoka. U istoj disciplini među seniorima prvi na cilj je stigao Ognjen Ivanović iz Trubarevca, drugi je Rene Savanović iz Šarbanovca, dok je treće mesto pripalo Mladenu Joviću iz Trubarevca.

Nadvlačenje konopca je ekipni sport koji uvek izaziva pažnju prisutnih. Ovog puta najsnažniji i najspretniji su bili članovi ekipe Trubarevac koji su osvojili prvo mesto ispred drugoplasiranog Šarbanovca i trećeg Belog Potoka.

Sportski deo manifestacije upotpunili su gosti iz Valakonja koji su vukli konopac sa pobedničkim selom i odneli pobedu u tom duelu. Nakon dodele zahvalnica, pehara i medalja usledio je ručak, a posle ručka manifestacija je nastavljena kulturno umetničkim programom.

Da podsetimo, krajem septembra ove godine, u Ministarstvu za brigu o selu u Palati Srbije, Opštini Sokobanja dodeljena su bespovratna sredstava, po javnom konkursu za organizovanje ove manifestacije. Pomenuto ministarstvo finansira ovakve manifestacije jer doprinose obogaćenju društvenog i sportskog života stanovnika ruralnih pordučja, a sa druge strane daju veliki doprinos negovanju tradicije i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × 4 =