„Михољски сусрети села” у Белом Потоку

Друштво Спорт

Под покровитељством Министарства за бригу о селу, а у организацији општине Сокобања, у недељу је у Белом Потоку одржан други део манифестације „Михољски сусрети села” у оквиру које су се такмичили мештани села Ресника, Поружнице, Трубаревца, Врбовца, Рујевице, Жучковца, Јошанице, Трговишта, Врмџе, Мужинца и Шарбановца.

Манифестација је и овог пута била подељена на два дела, спортски и културно-забавни.

Такмичари су опробали своје умеће и снагу у неколико дисциплина које припадају традиционалном спорту. У дисциплини бацање камена најдужи хитац од 8 метара и 11 центиметара имао је Младен Јовић из Трубаревца, док је његов суграђаним Немања Станисављевић бацио камен 7 метара и 80 центиметара што је било довољно за друго место. И трећепласирани Бојан Станисављевић је из Трубаревца, а камен који је он бацио долетео је 7 метара и 70 центиметара. Младен Јовић је био најуспешнији и у скоку у даљ скочивши 2,6 метара, док је другопласирани Мирослав Станојевић из Белог Потока забележио скок од 2 метра и 27 центиметара, а трећепласирани Лазар Дамјановић скочио је 2,25 метара.

Занимљива је била и трка у џаковима, у којој је међу јуниорима најуспешнији био Вељко Живковић из Трубаревца, док су друго и треће место заузели Милена Милетић и Милан Милетић из Белог Потока. У истој дисциплини међу сениорима први на циљ је стигао Огњен Ивановић из Трубаревца, други је Рене Савановић из Шарбановца, док је треће место припало Младену Јовићу из Трубаревца.

Надвлачење конопца је екипни спорт који увек изазива пажњу присутних. Овог пута најснажнији и најспретнији су били чланови екипе Трубаревац који су освојили прво место испред другопласираног Шарбановца и трећег Белог Потока.

Спортски део манифестације употпунили су гости из Валакоња који су вукли конопац са победничким селом и однели победу у том дуелу. Након доделе захвалница, пехара и медаља уследио је ручак, а после ручка манифестација је настављена културно уметничким програмом.

Да подсетимо, крајем септембра ове године, у Министарству за бригу о селу у Палати Србије, Општини Сокобања додељена су бесповратна средстава, по јавном конкурсу за организовање ове манифестације. Поменуто министарство финансира овакве манифестације јер доприносе обогаћењу друштвеног и спортског живота становника руралних пордучја, а са друге стране дају велики допринос неговању традиције и очувању културно-историјског наслеђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + four =