Ivanjdanski venčić šetalište

Манифестација „Свети Јован Биљобер” одржана упркос лошем времену

Друштво

Манифестација „Свети Јован Биљобер”, 26. по реду, у организацији Туристичке организације Сокобања, Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков” и ДОО. „Адонис”, одржана је данас, али због лошег времена и епидемиолошке ситуације у много мањем обиму него ранијих година. Магла, киша и изузетно ниске температуре ваздуха за ово доба године, утицале су на то да је мали број људи био заинтересован за ову манифестацију, која дуже од две и по деценије традиционално окупља велики број љубитеља лековитог биља и природе уопште, из читаве Србије.

Ове године одлучено је да Биљоберске свечаности, које су раније трајале по неколико дана, буду одржане сaмо на дан Светог Јована Биљобера уз стриктно поштовање мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање заразе коронавирусом. Учесници манифестације су морали да обезбеде превоз у сопственој режији, што већини није одговарало, а изостали су и сви забавно-рекреативни садржаји, попут разних надметања и традиционалног избора принцезе Биљарице, односно сегменти манифестације који подразумевају велика окупљања и блиске, непосредне контакте људи.

Како сазнајемо, семинар о идентификацији лековитог биља у организацији Удружења за лековито биље и ДОО „Адонис”, чији је власник Небојша Станојевић, одржан је по плану и уз поштовање свих мера заштите, а најхрабрији берачи су се успели на врх Ртња, Шиљак.

Верујемо да ће наредна година вратити стари сјај овој предивној манифестацији, која је и поред многих проблема и сметњи, делимично одржана и ове године.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =