Ivanjdanski venčić šetalište

Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” održana uprkos lošem vremenu

Društvo

Manifestacija „Sveti Jovan Biljober”, 26. po redu, u organizaciji Turističke organizacije Sokobanja, Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov” i DOO. „Adonis”, održana je danas, ali zbog lošeg vremena i epidemiološke situacije u mnogo manjem obimu nego ranijih godina. Magla, kiša i izuzetno niske temperature vazduha za ovo doba godine, uticale su na to da je mali broj ljudi bio zainteresovan za ovu manifestaciju, koja duže od dve i po decenije tradicionalno okuplja veliki broj ljubitelja lekovitog bilja i prirode uopšte, iz čitave Srbije.

Ove godine odlučeno je da Biljoberske svečanosti, koje su ranije trajale po nekoliko dana, budu održane samo na dan Svetog Jovana Biljobera uz striktno poštovanje mera i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje zaraze koronavirusom. Učesnici manifestacije su morali da obezbede prevoz u sopstvenoj režiji, što većini nije odgovaralo, a izostali su i svi zabavno-rekreativni sadržaji, poput raznih nadmetanja i tradicionalnog izbora princeze Biljarice, odnosno segmenti manifestacije koji podrazumevaju velika okupljanja i bliske, neposredne kontakte ljudi.

Kako saznajemo, seminar o identifikaciji lekovitog bilja u organizaciji Udruženja za lekovito bilje i DOO „Adonis”, čiji je vlasnik Nebojša Stanojević, održan je po planu i uz poštovanje svih mera zaštite, a najhrabriji berači su se uspeli na vrh Rtnja, Šiljak.

Verujemo da će naredna godina vratiti stari sjaj ovoj predivnoj manifestaciji, koja je i pored mnogih problema i smetnji, delimično održana i ove godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 5 =