Манифестација која испуњава жеље

Култура

Сутра ће у Сокобањи бити одржан 11. „Маратон жеља”. То је последња већа манифестација која се организује у току године а по много чему је јединствена у Србији и у региону.

                          

Она има за циљ да повеже све локалитете на територији Бање за које се у народу верује да испуњавају жеље, а који се налазе у најлепшим амбијентима сокобањске котлине, као што је парк изузетних природних одлика „Лептерија-Сокоград”. Укупно је четири локалитета, „Дрво жеља” у парку на Бањици, „Богородица у стени” на Лептерији, „Извор жеља” испод Сокограда и „Грудоњске воденице”.

Према речима Љубинка Миленковића, директора Туристичке организације Сокобања, учесници ове манифестације, која је зашла већ у другу деценију свог постојања, су људи свих старосних доби, од најмлађих до најстаријих.

Ljubinko– Постоје туристи који одлучују да у нашем месту бораве управо када се одржава овај догађај, а то је увек првог викенда септембра који је из тог разлога постао много посећенији него раније. Током година одржавања, добитници награда су из разних крајева наше земље као и из иностранства, а оно што је посебно занимљиво и лепо је да чак имамо и повратне информације да су се неким учесницима и жеље испуниле – додаје Миленковић.

Према веровању, жеља која треба да се испуни у што краћем року замишља се поред „Дрвета жеља” у парку на Бањици, ону велику, животну, треба замислити поред „Богородице у стени”. Новчане жеље замишљају се крај извора, где се убацује новчић и наравно љубавне у „Грудоњским воденицама” јер се у нашем крају верује да „омаја” – вода која се распршава са воденичног точка служи за придобијање љубави.

– У сваком случају да нам се испуне жеље у животу мораћемо се пре свега сами потрудити али најбитније је да је ова манифестација препуна позитивне енергије и да фаворизује активни одмор за који је Сокобања као створена – истиче наш саговорник.

Манифестација ће се одржати у периоду од 10 до 17 часова. Извлачење награде је у 20 часова у амфитеатру Завичајног музеја, након чега ће „Маратон жеља” солистичким концертом затворити Данијел Кајмакоски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 19 =