Љубав према минералима од детињства

Друштво

Дарко Василијић, угоститељ из Сокобање, има један леп а многи кажу и необичан хоби –сакупљање минерала. Поседује колекцију од шездесетак различитих врста и скромно каже да је то још увек мала колекција.

Наиме, у свету је пребројано око 5.230 .Према речима нашег саговорника, Србија није богата минералима. У већем броју их има на Косову у Трепчи која је светски познато налазиште, односно највећи рудник олова и цинка у Европи. Поред тога, на Церу се може наћи аквамарин који представља племенити варијетет берила и користи се као драги камен предивне плаве или тиркизне боје. У највећем броју наравно има горског кристала, односно чистог кварца који је од давнина омиљен и цењен због своје лепоте. Међутим, много тога о овим минералима већина нас и не мора да зна, колекција има велику вредност самим тим што сваки човек може да ужива у предивном визуелном утиску који на њега оставља лепота ових кристала.

Оно што је занимљиво у случају нашег саговорника је да се његова љубав према минералима и бављењу овим хобијем распламсавала са годинама а од пре три године страствено се препустио овом хобију.

− Ја сам још као дете сакупљао каменчиће на плажи на Жупану, а са мора сам се враћао са пуном кесицом каменчића. Међутим, права љубав према минералима се јавља у току студија када смо проучавали геоморфологију и геологију. Све је можда интензивно кренуло пре неких 15 година када је издавачка кућа „Де Агостини” уз своје часописе поклањала неке минерале. То су били наравно скромни комади. али тако сам кренуо и онда сам упознао неке озбиљне колекционаре у Србији и ступио са њима у контакт. Почела је продаја као и размена и минерала и искуства. Ја се искрено надам да нећу стати овде и да ћу наставити да ширим своју колекцију − рекао је Василијић.

Он, међутим, истиче да бављење овим хобијем изискује прилично новца али и добра познанстава. Каже да је на почетку, због сопственог неискуства и брзоплетости, неколико пута био и преварен.Цене минерала варирају и зависе од много фактора као што су реткост и удаљеност налазишта .У Србији нема организоване каталошке продаје већ су све индивидуални продавци и препродавци.

На наше питање који му је минерал најдражи, Василијић не може да да конкретан одговор, али истиче да су му неки од највреднијих минерал – крокоит који је у ову колекцију стигао из рудника Аустралије, као и необичан минерал диоптаз који се налази углавном у пустињским регионима, а набављен је из Казахстана. Поред тога, издваја минерале из Марока, земље која је иначе богата овим кристалима.

 DSC9449
 DSC9444
 DSC9462
 DSC9432
Aperture: 5
Camera: NIKON D7000
Iso: 800
Orientation: 1

Наиме, Василијићеву колекцију чине минерали са свих континената, осим из Северне Америке, а наш саговорник планира да је прошири на што већи број минерала. Он истиче да ће то свакако зависити од многих околности , а пре свега финансијских могућности, и додаје да у овоме има велику подршку своје породице и наш разговор завршава једном шалом у вези тога: „ Једног дана кад оставим својој жени ову колекцију само ћу је замолити да минерале не продаје по цени за коју сам јој ја рекао да сам платио.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 5 =