Sesalacka pecina

Lepote Sokobanje pod državnom zaštitom

Društvo

Sokobanja je u prvih pet meseci ove godine zabeležila rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna u rastu turističkog prometa. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja (TOSB), smatra da nema razloga da se ovakav trend ne nastavi i u narednoj godini jer je u planu dosta toga.

‒ U toku je početak procedure zaštite Sesalačke pećine i njeno proglašenje zaštićenim dobrom i spomenikom prirode i otprilike nekim preliminarnim dogovorom sa Zavodom za zaštitu prirode Republike Srbije, biće poverena na korišćenje TOSB kako bi je mi u tom turističkom smislu valorizovali, ali njene resurse održivo i umereno koristili. Takođe je sa istim Zavodom dogovoreno da se zaštiti još jedno prirodno dobro, a to je hrastova šuma ‘Rudina’ na ulasku u selo Radenkovac i takođe proglasi spomenikom prirode ‒ kaže Milenković.

radenkovac suma rudina
Šuma “Rudina”

Direktor turističke organizacije Sokobanja dodaje da će naredne godine Zavod za zaštitu prirode započeti i postupak proglašenja čitave planine Ozren zaštićenim dobrom, kao i da će nakon toga čak 75% do 80% teritorije Opštine Sokobanja biti turističko blago stavljeno pod zaštitu.

Milenković smatra da je Program razvoja turizma koji će biti završen početkom naredne godine nešto što će Sokobanju u narednom periodu, u pozitivnom smislu, izdvojiti od ostalih turističkih destinacija i možda je svrstati na prvo mesto, s obzirom da se sada nalazi u top pet destinacija. Pomenuti program predstavlja najvažniji strateški dokument, a njegovu izradu finansiraće EU kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bugarska.

planina ozren
Planina Ozren 

‒ Program razvoja turizma pratiće i marketing strategija koja će definisati ključne proizvode i njihov razvoj i distribuciju odnosno kanale prodaje i naravno njihovu promociju što je osnovna delatnost turističke organizacije ‒ istakao je Milenković.

Na naslovnoj fotografiji Sesalačka pećina

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + 1 =