IPARD

Министарство расписало ИПАРД конкурс за набавку нове механизације и опреме

Друштво Пољопривреда

Пољопривредници имају прилику да се пријаве на пети јавни позив расписан у склопу ИПАРД програма за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава – куповину нове механизације и опреме, као и изградњу објеката, који ће бити отворен до 23. децембра.

Предмет овог Јавног позива су инвестиције у физичку имовину и прихватљиви трошкови у вези са изградњом, као и набавком нове опреме, машина и механизације. Осим инвестиција у набавку нових трактора. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, осталих усева (одређене врсте житарица и индустријског биља), грожђа и јаја.

По овом Јавном позиву опредељена су средства у износу од скоро четири милијарде динара , а висина подстицаја износи од 60 одсто до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник и да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју.

Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа, осталих усева, грожђа и јаја могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.

Субвенције за тракторе 

Расписан је и четврти јавни позив за набавку новог трактора, који ће бити отворен до 25. новембра. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, осталих усева (одређене врсте житарица и индустријског биља), грожђа и јаја.

Прихватљиве инвестиције и трошкови су набавка новог трактора, са стандардним деловима, уређајима и опремом за извођење пољопривредних радова, укључујући припадајућу тракторску кабину, као и општи трошкови.

Снага трактора чија се набавка субвенционише из ИПАРД средстава зависи од сектора улагања и обима производње. На пример, ако се неко бави воћарством и има од 2 до 10 хектара пријављених површина под засадом, моћи ће да набави трактор снаге до 60 kW. Јачи трактор, до 80 kW, моћи ће да набави ако има веће површине, између 10 и 50 ha. Трактор може бити врсте Т1 до Т5 или С1 до С5 у смислу посебног прописа који уређује поделу моторних и прикључних возила и техничке услове за возила у саобраћају на путевима и треба да испуњава услове у области заштите животне средине уређене прописима Европске уније у овој области, а са којима су усклађени прописи Републике Србије.

Traktor

По овом Јавном позиву опредељују су средства у износу нешто више од милијарду и 210 милиона динара, а висина подстицаја износи од 60 одсто до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник и да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју.

Детаљан текст Јавног позива, правилник и пратећи прилози, доступни су на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања.

Информације у вези са расписаним Јавним позивом могу се добити и путем телефона, позивањем Инфо-центра Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде 011/260 79 60; 011/260 79 61, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања 011/302 01 00; 011/302 01 01, 011/310 70 13 сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова. Као и у ПССС Књажевац, Пољосервис на телефон 019/730 888.

Драган Колчић, стручни сарадник за агроекономију (Пољосервис Књажевац) 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 12 =