LEADER приступ руралном развоју општина Бољевац и Сокобања

Друштво

Општине Сокобања и Бољевац су међу првима у Србији дале подршку за формирање локалне акционе групе – ЛАГ РТАЊ, која представља приватно, јавно и цивилно партнерство и обухвата комплетну територију општинa Бољевац и Сокобања. Ова локална акциона група, поред већ поменутих општина, има подршку и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Сектора за рурални развој и Управе за аграрна плаћања и подршку у оквиру ИПАРД програма. ЛАГ РТАЊ учествује у прописаном процесу акредитације и на основу одлуке надлежног органа стиче статус и функције локалне акционе групе у складу са принципима LEADER и CLLD (Локални развој вођен заједницом) приступа са крајњим циљем унапређења квалитета живота локалног становништва на подручју ЛАГ-а.

Овај вид удруживања урађен је по угледу на сличне асоцијације у ЕУ и има за циљ да подигне ниво производње у пољопривредно – прехрамбеном сектору и рурални развој територије партнерства, омогући квалитетније решавање стварних проблема локалног становништва а исто тако ради на очувању културног наслеђа и обогаћењу друштвеног живота у локалној заједници. Сврха оснивања локалних акционих група јесте планирање онога што је потребно урадити, предузимање конкретних активности, њихово унапређивање и интегрисање у локалне, приватне, јавне и невладине организације како би квалитетније решавали стварне проблеми локалног ставновништва. Славиша Крстић, председник ЛАГ Ртањ, каже да је први задатак удружења израда Локалне стратегије руралног развоја територије на којој је засновано партнерство за период до 2023.године.

− Ми смо 20. фебруара 2020. године, са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сектором за рурални развој и Управом за аграрна плаћања, закључили уговор о одобравању подстицаја по основу Јавног позива за подршку програмима који се односе на припрему и спровођење локалних стратегија руралног развоја у складу са LEADER приступом. У вези са тим, а у сврху прикупљања информација припремили смо онлајн анкету за израду Локалне стратегије руралног развоја за територију ЛАГ Ртањ за поменути период по LEADER приступу. Један од основних принципа LEADER приступа у изради ЛСРР је „Bottom Up” – приступ „одоздо према горе” у којем локално становништво са територије ЛАГ-а (Општина Бољевац и Сокобања) учествује у доношењу одлука о локалним стратегијама руралног развоја и одређивању приоритета који ће се примењивати у нашој локалној заједници. Ми заједно морамо да се договоримо јасно о ономе што заједница жели да промени израдом и имплементацијом поменуте стратегије, која представља планско- развојни документ за период до 2023. годинe − рекао је Крстић

Председник ЛАГ Ртањ позива мештане општина Бољевац и Сокобања да се придруже фејсбук групи „Израда Локалне стратегије руралног развоја(ЛСРР) за територију ЛАГ РТАЊ” и активно учествују у изради Локалне стратегије руралног развоја која обухвата комплетну територију општине Бољевац и општине Сокобања. Анкета за израду Локалне стратегије руралног развоја по LEADER приступу за територију ЛАГ РТАЊ https://docs.google.com/forms/d/1bnUthYaRRAnwEdxkSpnJaT1F-74jUdzs9SAkLOL6lWI/edit.

Према његовим речима, следећи корак је састанак са локалним актерима на територији партнерства из јавног,приватног и цивилног сектора, са представницима младих, посебно са мештанима сеоских средина и успостављање јасног споразума о ономе што заједница жели да промени што је прва и најважнија активност у изради локалне стратегије руралног развоја.

− С обзиром да су досадашња искуства показала да LEADER може да направи праву разлику у свакодневном животу људи у руралним областима, веома је важно да се укључе све заинтересоване стране у припреми а касније и имплементацији ЛСРР − истиче Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + fourteen =