KUD „Soko” na festivalu „Čuvari tradicije” u Bosni i Hercegovini

Društvo Kultura

KUD „Soko” Sokobanja učestvovalo je na jednom od najboljih festivala „Čuvari tradicije” u Bosni i Hercegovini, koji je održan od 30. jula do 5. avgusta u pet gradova (Sarajevo, Zenica, Mostar, Jajce i Konjić). Na festivalu je učestvovalo sedam društava iz BIH, Grčke, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Srbije.

Našu zemlju predstavljao je KUD „Soko”. Prvi ansambl je imao koncerte u Jajcu i Sarajevu. Domaćini su se potrudili da članovi našeg društva obiđu najpoznatije lokalitete u Sarajevu (Baščaršija, Sarajevska katedrala, Sabilj, večna vatra), u Jajcu (vodopad Pliva, staru tvrđavu iz srednjeg veka) i u Višegradu (Most Mehmed Paše Sokolovića, Andrić grad, crkvu cara Lazara), a imali su priliku i da obiđu Višegrad vozićem i krstare Drinom.

‒ Festival je, pre svega, bio odličan, perfektno organizovan, sve pohvale za ULKUS ‘Bašlija’ i njihovog predsednika Dežma Hurića, koji je glavni organizator ovog festivala. Ovo je sedamnaesti po redu festival i sama činjenica da je KUD ‘Soko’ jedini predstavnik Srbije na jednom ovakvom festivalu, govori o tome da smo KUD ‘Soko’ podigli na viši nivo, da rastemo, da postajemo ozbiljno društvo, i na najbolji način prezentujemo kulturu i tradiciju Sokobanje i Srbije. Ja nikad nisam zadovoljan, uvek može bolje, ali smatram da smo mnogo uradili i napravili veliki pomak u odnosu na period od pre dve godine ‒ kaže Slavoljub Ćirković, predsednik KUD-a „Soko”.

KUD „Soko“ ” ima još šest nastupa u Sokobanji do kraja meseca, 25. avgusta organizuje Sabor folklora „Igra kolo pod Ozrenom” gde se očekuje preko 400 učesnika, a početkom septembra ima još dva gostovanja, u gradu Kiten, u Bugarskoj i u Bursi, u Turskoj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + one =