КУД „Соко” на фестивалу „Чувари традиције” у Босни и Херцеговини

Друштво Култура

КУД „Соко” Сокобања учествовало је на једном од најбољих фестивала „Чувари традиције” у Босни и Херцеговини, који је одржан од 30. јула до 5. августа у пет градова (Сарајево, Зеница, Мостар, Јајце и Коњић). На фестивалу је учествовало седам друштава из БИХ, Грчке, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Албаније и Србије.

Нашу земљу представљао је КУД „Соко”. Први ансамбл је имао концерте у Јајцу и Сарајеву. Домаћини су се потрудили да чланови нашег друштва обиђу најпознатије локалитете у Сарајеву (Башчаршија, Сарајевска катедрала, Сабиљ, вечна ватра), у Јајцу (водопад Плива, стару тврђаву из средњег века) и у Вишеграду (Мост Мехмед Паше Соколовића, Андрић град, цркву цара Лазара), а имали су прилику и да обиђу Вишеград возићем и крстаре Дрином.

‒ Фестивал је, пре свега, био одличан, перфектно организован, све похвале за УЛКУС ‘Башлија’ и њиховог председника Дежма Хурића, који је главни организатор овог фестивала. Ово је седамнаести по реду фестивал и сама чињеница да је КУД ‘Соко’ једини представник Србије на једном оваквом фестивалу, говори о томе да смо КУД ‘Соко’ подигли на виши ниво, да растемо, да постајемо озбиљно друштво, и на најбољи начин презентујемо културу и традицију Сокобање и Србије. Ја никад нисам задовољан, увек може боље, али сматрам да смо много урадили и направили велики помак у односу на период од пре две године ‒ каже Славољуб Ћирковић, председник КУД-а „Соко”.

КУД „Соко“ ” има још шест наступа у Сокобањи до краја месеца, 25. августа организује Сабор фолклора „Игра коло под Озреном” где се очекује преко 400 учесника, а почетком септембра има још два гостовања, у граду Китен, у Бугарској и у Бурси, у Турској.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + fifteen =