Конференција пчелара о Ртањском меду

Друштво Пољопривреда

Конференција пчелара општина Бољевац и Сокобања, под називом „Ртањски мед – заштићена ознака географског порекла” биће одржана у суоту 29. октобра у хотелу „Моравица” у Сокобањи са почетком у 12 часова.

После успешно регистроване ознаке географског порекла за Ртањски мед следе веома важни кораци за сасме произвођаче поменутог меда и то када је у питању сертификација и стицање права овлашћених корисника јер ознака географског порекла представља искључиво имовинско право које овлашћује свог носиоца да другоме забрани коришћење заштићене ознаке у привредном промету и не може да постане генеричан назив, односно да га у промету користе сви произвођачи.

Ознака географског порекла Ртањског меда је значајно маркетиншко средство које ће произвођачима истог, гарантовати предност у односу на конкуренцију на тржишту, а биће заштићени и потрошачи јер купују оригиналан производ гарантованог и контролисаног квалитета.

Поред тога, ознака географског порекла Ртањског меда ствара и додатну вредност, доприноси привредном развоју општина Бољевац и Сокобања, промовише туристичку понуду, омогућава директно и индиректно већу запосленост становништва, доприноси равномернијем регионалном и руралном развоју, спречава миграције становништва, и омогућава заштиту традиционалних знања.

У складу са усвојеним програмима пољопривредне политике и политике руралног развоја, општине Бољевац и Сокобања равноправно су подржале ЛАГ РТАЊ у реализацији пројекта „Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда” уз активно учешће чланова удружења пчелара: Удружење пчелара „Крајинска матица” Сокобања, Удружење пчелара „Ртањско-Кучајска пчела, органик Буково” Валакоње (Бољевац), Друштво пчелара „Сокобања” из Сокобање и Удружење пчелара „Ртањ” из Бољевца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − five =