Основно образовање одраслих

Друштво

Особе старије од 15 година које нису завршиле основно образовање и ове године имаће шансу да се у оквиру програма редовног основног образовања за одрасле који се реализује у Основној школи „Митрополит Михаило” упишу и заврше основно образовање.

Радиша Милановић андрагошки асистент каже да овај програм у сокобањској основној школи постоји још од 2012. године и да је тада био део пројекта „Друга шанса”, а да је касније прерастао у редовно основно образовање одраслих за особе старије од 15 година.

− Планови за наредну школску годину јесу да се оформе два одељења. Једно које чини други циклус и то је пети и шести разред и друго у оквиру трећег циклуса, а то је седми и осми разред. Дакле, сви они који имају завршених четири разреда, биће уписани у пети разред односно ако неко има завршених шест разреда основне школе он ће бити уписан у седми разред или ће уколико је завршио и седми разред само доћи да заврши осми и са тим завршним испитом на крају школске године завршиће цело основно образовање − истиче Милановић.

Милановић истиче да имају одличну сарадњу са Националном службом за запошљавање која рефундира путне трошкове незапосленим лицима која се упишу у програм за основно образовање одраслих. Национална служба за запошљавање исплаћује полазницима путне трошкове у висини цене месечне карте на реалицији одакле долазе. Поред тога у оквиру Националне службе организују се разне обуке за незапослене полазнике попут оних за помоћног кувара или конобара које омогућавају полазницима да се након завршене школе лакше запосле.

Сваке године се у програм основног образовања одраслих, већ дуже од једне деценије упише пет до десет полазника, а ређе и петнаест. Сви заинтересовани, могу се обратити лично Радиши Милановићу, андрагошком асистенту који и води овај пројекат или било коме из руководства школе, након чега ће бити упознати са даљим корацима.

Наш саговорник наглашава и да нова школска година у оквиру програма за одрасле почиње нешто касније у односу на редовну наставу за децу.

− Настава креће негде почетком октобра зато што су то одрасли људи који имају своје обавезе. У септембру је још увек и сезона у јеку, тако да смо ми гледали да што касније кренемо са наставом како би људи завршили те своје обавезе − каже наш саговорник.

Настава се одвија у вечерњим часовима а са полазницима ради тим од десет људи који су прошли специјалне обуке за образовање одраслих и који савршено функционише дуже од једне деценије. Милановић каже да постоје полазници који на почетку имају неке сумње у овај програм али их врло брзо одагнају и успешно заврше школу, што им умногоме олакшава даље функционисање и омогућава брже запослење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 19 =