Нов планинарски дом за шесто „Раденковање”

Друштво

ПД „Оштра чука” у сарадњи са МЗ Раденковац већ шест година организује акцију „Раденковање”. С обзиром да је акција из године у годину постајала популарнија и самим тим и масовнија појавила се потреба за планинарским домом који би могао да прихвати планинаре који нису у прилици да се, истог дана када се и акција реализује, врате својим кућама.

Представници сокобањског планинарског друштва у сарадњи са МЗ Раденковац и Општином Сокобања дошли су на идеју да реновирају просторије подручне основне школе у Раденковцу која је већ дужи низ година пуста јер у селу нема деце. Уз дозволу и помоћ Тање Глигоријевић, директорке основне школе ова замисао је спроведена у дело. У дому има осам лежајева, такође ту се налази и кухиња и просторија за ручавање.

Младен Антић, председник ПД „Оштра чука” се захвалио свима који су помогли сређивање и реновирање Дома.

– Ми нисмо завршили, има ту још доста посла, али тренутно је дом у функционалном стању и, као што видите, овогодишња акција се завршава управо овде. У договору са школом у наредном периоду овде ћемо одражавати радионице из биологије и географије, а укључићемо и орјентиринг јер у нашем друштву има доста планинара који се баве овом дисциплином – каже Антић.

Ове године на, шестој по реду, акцији „Раденковање” учествовало је око 150 планинара из петнаестак планинарских друштава од Зрењанина до Босилеграда. Планинари су на располагању имали две стазе, лакшу, дужине пет километара и тежу која је била дугачка 14 километара.

Како сазанајемо од учесника у акцији, обе стазе су биле покривене снегом, а плнинаре је све време пратио североисточни ветар. Али на крају су имали прилику да се одморе уз топао чај и окрепе планинарским пасуљем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 1 =