Комуналије: Поскупљење било неминовно, цене и даље мање од произвођачких

Друштво

Јавна комунална предузећа широм Србије указују на вишеструко поскупљење репроматеријала у последњих годину дана, која њихова пословања чини скоро неодрживим. С друге стране у очувању животног стандарда грађана, стабилне цене комуналија су веома битне. Има оних ретких који кажу да те услуге и нису прескупе, имајући у виду њихову важност. Своју рачуницу имају у „Напреткуˮ коју су нам предочили у разговору.

Voda

На енорман скок цена репроматеријала упозорила је и Ана Вељковић, директорка ЈКП „Напредакˮ која нам каже да су због опште ситуације у свету цене свих материјала, које утичу на комуналне цене, вишеструко повећане. Напомиње да се само цена струје, која учествује у формирању цене воде значајно, због пумпи, повећала 400 одсто. Исто толико скупљи је и хлор, а и остале цене грађевинског материјала, цене радника и свих реагенаса, затим цене свих обавезних прегледа воде су скочиле за између 50 и 400 одсто.

‒ Дакле цена коштања воде је 107 динара, када смо радили ту калкулацију, а ми смо је наплаћивали 52,89 динара. Нама су одобрили повећање на 60 динара. Морам рећи да смо увели једну таксу која ће бити по рачуну 183 динара. Она постоји у већем броју градова, пре свега у Врњачкој бањи је 200 динара. Она подразумева све оне ствари које се нама намећу да одржавамо, а које заправо немамо одакле да финансирамо ‒ каже директорка Вељковић.

Она још додаје да су сада у обавези, по новој општинској одлуци, да сами финансирају замену водомера. Раније су их грађани куповали и било је њихово власништво.

Фото: Илустрација (извор: Гугл)

‒ Сада ЈКП мора да мења водомере и планирали смо замену 700 водомера, а та набавка ће се кретати између 4 и 4,5 милиона динара, које ми на жалост немамо. Све трошкове на одржавању водоводне мреже, на жалост на пуцању ових водоводних цеви које су свакодневне и којима грађани сведоче, ми финансирамо и то из осталих делатности јер не можемо да покријемо из цене воде ‒ објашњава наша саговорница и моли грађане за разумевање.

Директорка у изјави за наш медиј наводи и цене воде у окружењу.

‒ У Алексинцу је близу 85 динара, у Зајечару је 60, али зато за привреду близу 150 динара, у Нишу је много већа, тако да једноставно смо били приморани да повећамо цену воде и да уведемо ове таксе да бисмо опстали и да бисмо обезбедили грађанима водоснабдевање ‒ каже Вељковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =