Грејање термалном водом постаје реалност: Подршка од државе и ЕУ

Друштво

Вест коју смо објавили у прошлој седмици да је општини Сокобања додељено признање за иновативно решење за грејање школских објеката у центру Сокобање геотермалним водама из турског купатила, чиме би се знатно смањила емисија штетних честица, требала би да буде подстицајно за унапређење енергетске ефикасности, нарочито код јавних зграда.

То признање је омогућило и финансијску подршке Европске уније и Министарства животне средине Републике Србије. Општина Сокобања је у оквиру друге фазе реконструкције средње школе, која обухвата енергетску санацију објекта, конкурисала код Европске уније, у оквиру пројекта „ЕУ За тебеˮ, а уз подршку УНДП, за средства како би побољшали животну средину, смањили загађење у Сокобањи.

Наравно, након признања долази и финансијска подршка. Укупна вредност пројекта је 203 хиљаде евра, од тога 30 одсто ће финансирати УНДП, а остала средства би требало да буду обезбеђена кроз конкурсно финансирање од стране Министарства животне средине. Тај оптимизам се заснива на утисцима након разговора у ресорном министарству.

‒ Обратили смо се Министарству животне средине. Људи су били буквално одушевљени пројектом и надамо се да ћемо добити преостала средства. Тако да из буџета, што се тиче овог пројекта, вероватно нећемо потрошити ни динар. Наравно, та средства ће бити усмерена на неке друге ствари у овој области, што само говори о чињеници да је општина Сокобања у 2022. и 2023. буквално утростручила буџет за екологију, за заштиту животне средине. Следећи корак ће бити умрежење свих наших јавних институција које се срећом и налазе ту недалеко од средње школе, на свега 200 до 300 метара удаљености ‒ каже Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Наш саговорник напомиње да се ради о геотермалним водама, отпадним водама, које одлазе у поток испод турског купатила.

‒ Тако да ћемо користити отпадне воде, не захватамо их са изворишта, не смањујемо издашност изворишта, него само отпадне воде које завршавају у Моравици ‒ објашњава Николић.

Треба још и рећи да од 140 предлога из приватног и јавног сектора пристиглих на четири јавна позива, решење општине Сокобање је једно од 16 најбољих за зелену транзицију, а уједно је Сокобања и једина локална самоуправа која је овим поводом и добила признање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − three =