Јуче одржана ванредна седница Скупштине општине Сокобања по хитном поступку

Друштво Политика

Ванредна седница Скупштине општине Сокобања, која је сазвана по хитном поступку, одржана је јуче у конгресној сали хотела „Моравица”. На дневном реду нашле су се само три тачке које су одборници усвојили.

Седница је сазвана јер је ЈКП „Напредак” затражило сагласност Скупштине за покретање поступка добијања дугорочног кредита којим ће бити рефинансирани постојећи кредити који имају неповољне услове и високе каметне стопе. У исцрпном извештају, Ана Вељковић вд директорка ЈКП „Напредак” чије је излагање већина одборника похвалила, објаснила је присутнима да ово предузеће планира да рефинансира постојеће кредита који имају неповољне услове и високе каматне стопе, новим, са бољном рочном структуром и уз доста повољније услове, али и улагање у заостале обавезе према добављачима, како би се омогућило нормално пословање предузећа.

Вељковић је је у даљем излагању образложила да већина становништва у Сокобањи неће плаћати воду по скупљим ценама, него само онај део становништва који нерационално и прекомерно користи хлорисану, пијаћу воду ( за заливање травњака, прање аутомобила, базене…) и то преко 33 кубна метра по домаћинству.

− Норматив месечне потрошње воде, за просечну четворочлану породицу износи 25м3, а нормативи у Европи су умногоме строжији. Многи градови у Србији користе тзв. блок тарифу којом се пре свега настоји дестимулисати прекомерна потрошња у условима када је отежано снабдевање грађана водом − рекла је Вељковић.

ВД директора ЈКП „Напредак” је такође обавестила присутне о проблему недостатка физичких радника за рад на терену, на неповољну старосну структуру радника. Према подацима, 12 радника је старије од 60 година а 20 радника старије од 50. Она је додала да јавни радови нису одобрени и да још увек нису добили сагласност за ново запошљавање, као и да разуме незадовољство грађана приликом отклањања кварова, али да ће тек са одобрењем нових радника доћи до бржег решавања проблема.

Одоговарајући на питање у вези замене водомера Вељковић је истакла да се замена водомера спроводи у складу са јавном набавком, која се одвија у складу са законским прописима и подзаконским актима који регулишу ову област а којима је предвиђено да је временски интервал периодичног оверавања водомера  пет година и да власник, односно корисник водомера сноси трошкове оверавања мерног инструмента.

Одборници су већином гласова дали сагласност на Одлуку о давању јемства јавног предузећа „Зеленило” ЈКП „Напредак” у вредности од 60 милиона динара. Поред тога донета је и Одлука о давању сагласности за упис залоге на новчаним потраживањима Јавном предузећу „Зеленило – Сокобања” од општинске управе општине Сокобања по уговору на извођењу радова на одржавању општинских путева,градских улица и хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 7 =