Sokobanja

Инцидент у Сокобањи: Тужилаштво одлучује – туча или привођење по закону

Друштво

Једна читетељка нам је послала мејл са сликама једног становника Сокобање,  за кога каже да је Кристијан Гуцков,  и тврди да га је, наводно, претукла полиција у овом граду.

По њеној причи,  Гуцков је возио возило које је направило саобраћајни прекршај, а припадници   полицијске станице Сокобања, група полицајаца,  наводно су пребили Гуцкова, како она тврди,  недужног и невиног радника приватне фирме,  а све у току његовог радног времена и на његовом радном месту.

По опису ове читатељке, наводно,  припадник полиције  је отворио капију и упао на приватан посед,  а притом никог није обавестио да се он налази тамо,  нити да се тамо упутио. Кристијанова колегеница је након узимања робе из магацинског простора, наводно затворила капију,  али није уочила никога,  јер је то велики комплекс. Тако да се припадник  нашао затвореним. Водећи се мишљу да је  Кристијан то намерно урадио, ова госпођа тврди да је  припадник полиције   позвао колеге, након чега је полицајац  почео да виче на Кристијана  и рекао му да пође са њим до капије. Не схвативши о чему се ради, Кристијан се тамо и упутио. Када је Кристијан стигао до капије, наводно,  дошла је и патрола под ротацијом. Полицајац је тада, према казивању које је мејлом послала нашој редакцији ова госпођа,  заједно са колегама који су дошли на лицу места почео да бије, малтеретира и, наводно, гуши  радника Кристијана.

Ова читатељка тврди да је Кристијан задобио повреде и да је одвезен у Хитну помоћ, а затим и до Неурохирургије у Клиничком Центру Ниш. На наш мејл је стигло и неколико фотографија младића са повредама, за кога она тврди да је Кристијан Гусков.

Из професионалних и етичких разлога, желећи да чујемо и другу страну, пристигле слике и наводе без адресе читатељке послали смо Служби за односе са јавношћу ПУ Зајечар, тражећи објашњење о овим наводима. У кратком року, за мање од 24 часа, добили смо исцрпан одговор из ове Службе и у целости га преносимо.

Припадници Полицијске станице у Сокобањи, одмах по пријави саобраћајне незгоде у којој су учествовали возачи „хонде“ и сивог аутомобила чији је возач побегао, изашли су на место догађаја. Полиција је обавила разговор са возачем „хонде“ и сведоцима, а потом је интензивним оперативним радом дошла до сазнања да је друго возило, које је учествовало у овој незгоди, „мерцедес“ који користи једна породица из Сокобање.

Предузимајући све мере на расветљавању ове саобраћајне незгоде, у којој није било повређених, а причињена је материјална штета на „хонди“, полицајац Полицијске станице Сокобања дошао је у непосредну близину фирме ове породице. Ту је затекао К. Г. који је у обављеном разговору порицао да његова породица користи такав „мерцедес“ и негодовао због питања полицајца. Полицијски службеник је потом ушао у двориште фирме и видео паркирани сиви „мерцедес“ са видним оштећењем бочне стране и фотографисао га.

Потом је покушао да изађе из дворишта, а пошто је капија била закључана, полицајац је позвао патролу, која је у непосредној близини затекла К. Г. и затражила му документа како би га легитимисала. К. Г. је, како тврде полицајци патроле која је поступала, одбио да  их да. Полицајци су тада, у складу са законским овлашћењима, употребили физичку снагу и средства за везивање. Том приликом, К. Г. и један полицајац задобили су лакше повреде, које је констатовао лекар у Дому здравља.

О догађају је обавештен надлежни тужилац, који се изјаснио да у радњама К. Г. има елемената кривичног дела ометање службеног лица у вршењу службене дужности, као и да полиција настави са прикупљањем додатних информација. Тужилаштво се, такође, изјаснило да припадници полиције предузму мере и радње како би се утврдило да ли постоје елементи кривичног дела противправног лишавања слободе, које је учињено на штету полицијског службеника који није могао да изађе из дворишта.

Policija

Иако К. Г. до сада није поднео притужбу на рад полицијских службеника, у Полицијској управи у Зајечару у току су детаљне провере оправданости употребе средстава принуде и,  уколико се утврди да су полицајци на било који начин прекорачили своја овлашћења, против њих ће се предузети одговарајуће мере.  Такође, отац К. Г. поднео је притужбу због наводног неовлашћеног уласка на приватни посед, о чему је обавештено тужилаштво, које се изјаснило да у овом догађају не постоје елементи кривичног дела.

Очито да ова прича има два виђења, али је неопходно утврдити праву истину. Због права грађана, али и евентуалне  неосноване оптужбе према  припадницима полиције који обављају одговоран и тежак посао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 14 =