Belmuzijda

Халид Бешлић и Милица Тодоровић на 14. Белмужијади

Друштво

За љубитеље специјалитета домаће кухиње и поштоваоце народних обичаја, овог викедна у Сврљигу одржава се традиционална Белмужијада – манифестација направљена у част старог пастирског јела белмужа. Сврљишка тродневна манифестација, која се ове године 2, 3. и 4. августа одржава по 14. пут, данас је промовисана у Нишу. Поред наступа познатих певача Милице Тодоровић и Халида Бешлића, посетиоце очекују и Сабор гајдаша, као и Сајам намештаја и текстила, који ће се паралелно одржати у балон сали код Основне школе.

Milija-Miletic ‒ Првог дана ћемо имати и Сабор гајдаша, који подржава Министарство културе, другог дана нас очекује такмичење у бацању камена с рамена и народни вишебој, паралелно са тим посетиоци ће имати прилику да пробају укусна јела, а и да се купају на нашем лепом базену. Још једном позивам све људе да дођу у најлепшу општину у Србији, да дођу у Сврљиг и да пробају сврљишки белмуж, како ја кажем сврљишку вијагру и очекујемо за наредних девет месеци много већи број новорођене деце – рекао је народни посланик из Сврљига Милија Милетић на данашњој промоцији и додао да ове године очекује преко 100.000 посетилаца.

Председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић истакла је да, поред промовисања сврљишких укуса, имају тенденцију да представе и младе уметнике из овог краја.

Jelena-Trifunovic ‒ Иначе то је једна лепа традиција да позивамо бендове који имају везе са Сврљигом, који су или родом из Сврљига или имају порекло. Прве вечери наступаће ‘Топли мај’, бенд из Ниша, а очекује нас и наступ Теодоре Ђорђевић, младе уметница из Сврљига – рекла је председница Трифуновић и додала да се ове године на штанду од 17 до 21 организује и наградна игра за све оне који купе белмуж.

А када је реч о овом пастирском специјалитету који захтева спретне руке, белмуж мајстор Горан Живић каже нам да је поред младог сира, пројног брашна и соли, потребно да се јело припрема с љубављу.

Укусна храна и лепоте сврљишког краја привлаче све већи број туриста, рекао је на данашњој промоцији директор Центра за туризам, културу и спорт, Мирослав Марковић и додао да манифестација сваке године привуче велики број странаца.

Miroslav-Markovic ‒ Имамо константно повећан број гостију из Бугарске, из околних земаља, из Румуније, долазе нам Грци… Сада имамо и велики број планинарских друштава са којима организујемо обилазак сврљишког краја, Нишевачке, односно Сврљишке клисуре у делу села Нишевац, Преконошку пећину и друга занимљива места – рекао је Марковић.

Оно што Сврљижани посебно наглашавају као значајну инвестицију у њиховој општини су радови на путној инфраструктури, посебно изградања пута ка Старој планини.

Подсетили су да поред Белмужијаде имају још манифестација које промовишу њихов крај, а једна од њих је Јанијада, која ће се у селу Лукову одржати 17. августа.

Иначе, шетачи у нишкој главној улици имаће прилику вечерас да чују још нешто о свљишкој Белмужијади и да дегустирају чувени белмуж.

ПРОГРАМ: 

Belmuz Први дан, 2. август, петак

16:00 – Пастирски вишебој (прво полуфинале)
18:00 – Такмичење у справљању белмужа (прва полуфинална група)
18:00 – Избор најбољих домаћих јела (слатке и слане пите)
18:00 – Избор најлепше пастирице (девојчице до 9 година)
19:00– Сабор гајдаша балканских земаља
21:00– Свечано отварање
22:00 – Бенд Топли мај (концерт)

Други дан, 3. август, субота

16:00 – Пастирски вишебој (друго полуфинале)
18:00 – Такмичење у справљању белмужа (друга полуфинална група)
18:00Bench press classic (базен)
18:00 – Избор најбољих домаћих јела (домаћи колачи)
18:00 – Избор најлепше пастирице (девојчице од 10 до 14 година)
19:45– Забавни програм
22:00 – Милица Тодоровић (концерт)

Трећи дан, 4. август, недеља 

16:00 – Пастирски вишебој (финале)
18:15 – Такмичење у справљању белмужа (финале)
18:20 – Избор најбољих домаћих јела (слана пецива)
19:00 – Избор најлепше пастирице и најлепшег пастира
19:45 – Забавни програм
21:15 – Проглашење победника (додела награда)
22:00 – Халид Бешлић (концерт)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 13 =