Firmi „Tera optima” potrebni radnici: Rekordan rod čeka berače

Društvo

Firmi „Tera optima” koja na područiju sela Žučkovac ima plantažu jabuka na gotovo 60 hektara, potrebna je dodatna radna snaga za berbu plodova. Iz tog razloga danas je u zgradi Opštine Sokobanja održan sastanak kome su prisustvovali Živojin Garašanin, tehnički direktor ove firme, kao i predsednici svih mesnih zajednica sa teritorije opštine Sokobanja i zamenik predsednika opštine Vladimir Milovanović. Povod za sastanak je obezbeđivanje dodatne radne snage u berbi, a tehnički direktor pomenute firme je predstavnike mesnih zajednica upoznao sa uslovima rada koje će oni preneti stanovnicima svojih naselja.

 

‒ Mi trenutno imamo plantažu jabuka na 60 hektara koje su u punom rodu i taj rod će rasti iz godine u godinu. Za berbu moramo da obezbedimo od početka avgusta do polovine oktobra negde oko 90 do 100 sezonskih radnika, što u procesu berbe, što u procesu transporta i drugih dodatnih poslova. Berba se obavlja svakog dana, ukoliko to dozvole vremenske prilike, od 7 do 17 časova, cena rada je 175 dinara po satu,isplata je jednom mesečno, obezbedićemo prevoz za radnike, pauze i dobre uslove rada ‒ ističe Garašanin.

Prema rečima našeg sagovornika, u planu je da od oko 100 sezonskih radnika, koje će angažovati u toku berbe, njih 20 do 30 najboljih i najkvalitetnijih bude angažovano preko cele godine, jer je jabuka voćna kultura koja zahteva stalni rad. Nakon berbe koja je i najobimniji posao, sledi skupljanje protivgradnih mreža, rezidba, skupljanje grana, ručno i hemijsko proređivanje, dakle poslovi koji traže angažovanje izvesnog broja radnika do 300 radnih dana u toku godine, odnosno stalno zaposlenje.

‒ Treba naglasiti da je berba jabuka jedna od najlakših berbi i da predstavlja praktično lak posao gde radnik ne podiže ništa teže od jednog ploda jabuke. Sve je mehanizovano, nema nošenja gajbica, sve se obavlja traktorima, vozićima i viljuškarima, a stabla su niska. Rod je rekordan ove godine, mi trenutno imamo više od 30 hektara jabuke u punom rodu i ove godine smo zasadili preko 20 hektara mladog zasada koji će tek doći u pun rod, pa će i sam angažman radnika iz godine u godinu biti sve veći ‒ dodaje Garašanin.

Inače, pandemija korone nije se negativno odrazila na poslovanje ove firme jer, kako kaže naš sagovornik, hrana je svima i uvek potrebna, pa samim tim i voće.

Plantaža poseduje izuzetne geografske i geofizičke uslove koji pružaju mogućnost uzgajanja najkvalitetnijih sorti jabuka. Rod je rekordan, uprkos vremenskim nepogodama, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste uz sisteme protivgradne zaštite i sadnice renomiranog rasadnika.

I ove godine „Tera optima” preko 90% svojih proizvoda izvešće u Rusiju i zemlje Evropske unije, pre svega u Grčku.

1 thoughts on “Firmi „Tera optima” potrebni radnici: Rekordan rod čeka berače

  1. “Treba naglasiti da je berba jabuka jedna od najlakših berbi i da predstavlja praktično lak posao gde radnik ne podiže ništa teže od jednog ploda jabuke” Nije baš tako a što se tiče radnika imaće 90-100 al nikad s obzirom na cenu sata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − five =