Фирми „Тера оптима” потребни радници: Рекордан род чека бераче

Друштво

Фирми „Тера оптима” која на подручију села Жучковац има плантажу јабука на готово 60 хектара, потребна је додатна радна снага за бербу плодова. Из тог разлога данас је у згради Општине Сокобања одржан састанак коме су присуствовали Живојин Гарашанин, технички директор ове фирме, као и председници свих месних заједница са територије општине Сокобања и заменик председника општине Владимир Миловановић. Повод за састанак је обезбеђивање додатне радне снаге у берби, а технички директор поменуте фирме је представнике месних заједница упознао са условима рада које ће они пренети становницима својих насеља.

 

‒ Ми тренутно имамо плантажу јабука на 60 хектара које су у пуном роду и тај род ће расти из године у годину. За бербу морамо да обезбедимо од почетка августа до половине октобра негде око 90 до 100 сезонских радника, што у процесу бербе, што у процесу транспорта и других додатних послова. Берба се обавља сваког дана, уколико то дозволе временске прилике, од 7 до 17 часова, цена рада је 175 динара по сату,исплата је једном месечно, обезбедићемо превоз за раднике, паузе и добре услове рада ‒ истиче Гарашанин.

Према речима нашег саговорника, у плану је да од око 100 сезонских радника, које ће ангажовати у току бербе, њих 20 до 30 најбољих и најквалитетнијих буде ангажовано преко целе године, јер је јабука воћна култура која захтева стални рад. Након бербе која је и најобимнији посао, следи скупљање противградних мрежа, резидба, скупљање грана, ручно и хемијско проређивање, дакле послови који траже ангажовање извесног броја радника до 300 радних дана у току године, односно стално запослење.

‒ Треба нагласити да је берба јабука једна од најлакших берби и да представља практично лак посао где радник не подиже ништа теже од једног плода јабуке. Све је механизовано, нема ношења гајбица, све се обавља тракторима, возићима и виљушкарима, а стабла су ниска. Род је рекордан ове године, ми тренутно имамо више од 30 хектара јабуке у пуном роду и ове године смо засадили преко 20 хектара младог засада који ће тек доћи у пун род, па ће и сам ангажман радника из године у годину бити све већи ‒ додаје Гарашанин.

Иначе, пандемија короне није се негативно одразила на пословање ове фирме јер, како каже наш саговорник, храна је свима и увек потребна, па самим тим и воће.

Плантажа поседује изузетне географске и геофизичке услове који пружају могућност узгајања најквалитетнијих сорти јабука. Род је рекордан, упркос временским непогодама, захваљујући савременим технологијама које се користе уз системе противградне заштите и саднице реномираног расадника.

И ове године „Тера оптима” преко 90% својих производа извешће у Русију и земље Европске уније, пре свега у Грчку.

1 thoughts on “Фирми „Тера оптима” потребни радници: Рекордан род чека бераче

  1. “Треба нагласити да је берба јабука једна од најлакших берби и да представља практично лак посао где радник не подиже ништа теже од једног плода јабуке” Nije baš tako a što se tiče radnika imaće 90-100 al nikad s obzirom na cenu sata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − 2 =