Други меморијални маратон „Купи Ђолетове километре”

Друштво

Други меморијални маратон „Купи Ђолетове километре” биће одржан у понедељак, 1. aприла, на дан када су пре две године осморица рудара погинула у несрећи која се догодила у руднику „Соко”. Овој хуманитарној акцији могу се придружити сви заинтересовани грађани. Сваки потенцијални учесник маратона може да се пријави у канцеларији Спортског савеза општине Сокобања или на број телефона 064/8560757 и Спортском савезу Општине Алексинац на број 069/4844094, најави да ли жели да трчи од почетка маратона или да се прикључи тркачима из неког места кроз које маратон пролази.

Маратон се одржава на иницијативу рудара Ђорђа Живановића из Сокобање, који ће ове године са 20 чланова Удружења грађана „Српски тим за изазове” трчати од Алексиначких рудника до Рудника мрког угља „Соко” и својом активношћу, односно „корацима” сакупити новац који би у потпуности поделили на осам једнаких делова и преусмерили породицама страдалих рудара.

Учесници ће истрчати 44 километара. Кренуће 1. априла у 09.30 са Алексиначких рудника. Трчаће главним путем до болнице у Алексинцу, затим поред школе Љупче Николић, кроз села Краљево, Суботинац и Бован, поред Бованског језера, улицом Алексе Маркишића, кроз мермерно шеталиште у Сокобањи, преко Превалца и села Блендија државним путем до Рудника мрког угља „Соко”.

Поред сакупљања новчаних средстава за породице страдалих, овом акцијом ће Ђорђе Живановић и остали учесници маратона на симболичан начин одати почаст страдалим рударима.

Рудник „Соко”; фото: архива

Током целог маратона испред тркача иде возило полиције и на тај начин обезбеђује учеснике.

Спортски савези општине Алексинац и Спортски савез Сокобања обезбеђују пратњу и освежење тркачима на укупно 14 дефинисаних пунктова.
Пунктови се налазе на следећим локацијама: Алексиначки рудник, О.Ш. Љупче Николић, село Краљево – код школе, село Суботинац – код терена за фудбал, Мали цвет, Бованско језеро – код црвене плаже, Бованско језеро – код „Чанде”, Требичка чесма, Стара болница, раскрсница за хотел „Сунце”, изнад Превалца на раскрсници за Бољевац, село Блендија код моста, бензинска пумпа код скретања за Дуго Поље, село Врело, РМУ „Соко”. Са ових пунктова могуће је укључење нових учесника који не могу да пређу целу деоницу.

Уколико нисте у могућности да трчите, можете да учествујете на други начин донирањем средстава на рачун Црвеног крста Сокобања 325-9500800002074-35 са позивом на број 89. Потребно је да уплатите било који износ, сликате уплатницу и пошаљете је преко Вибера на број телефона 061 1415848 и наведете који сте Ђолетов километар „купили”. Тог дана биће постављене и кутије за донације на штандовима Црвеног крста у центру Алексинца и Сокобање.

Помоћ и подршку овој акцији пружили су: Општина Сокобања, Спортски савез општине Сокобања, Рудник мрког угља „Соко”, Црвени крст Сокобања, Дом здравља Сокобања, Општина Алексинац, Спортски савез општине Алексинац, Алексиначки рудник, Црвени крст Алексинац, Дом здравља Алексинац и Удружење грађана Serbian Challenging Team – Beograd.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 11 =