Drugi memorijalni maraton „Kupi Đoletove kilometre”

Društvo

Drugi memorijalni maraton „Kupi Đoletove kilometre” biće održan u ponedeljak, 1. aprila, na dan kada su pre dve godine osmorica rudara poginula u nesreći koja se dogodila u rudniku „Soko”. Ovoj humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi zainteresovani građani. Svaki potencijalni učesnik maratona može da se prijavi u kancelariji Sportskog saveza opštine Sokobanja ili na broj telefona 064/8560757 i Sportskom savezu Opštine Aleksinac na broj 069/4844094, najavi da li želi da trči od početka maratona ili da se priključi trkačima iz nekog mesta kroz koje maraton prolazi.

Maraton se održava na inicijativu rudara Đorđa Živanovića iz Sokobanje, koji će ove godine sa 20 članova Udruženja građana „Srpski tim za izazove” trčati od Aleksinačkih rudnika do Rudnika mrkog uglja „Soko” i svojom aktivnošću, odnosno „koracima” sakupiti novac koji bi u potpunosti podelili na osam jednakih delova i preusmerili porodicama stradalih rudara.

Učesnici će istrčati 44 kilometara. Krenuće 1. aprila u 09.30 sa Aleksinačkih rudnika. Trčaće glavnim putem do bolnice u Aleksincu, zatim pored škole Ljupče Nikolić, kroz sela Kraljevo, Subotinac i Bovan, pored Bovanskog jezera, ulicom Alekse Markišića, kroz mermerno šetalište u Sokobanji, preko Prevalca i sela Blendija državnim putem do Rudnika mrkog uglja „Soko”.

Pored sakupljanja novčanih sredstava za porodice stradalih, ovom akcijom će Đorđe Živanović i ostali učesnici maratona na simboličan način odati počast stradalim rudarima.

Rudnik „Soko”; foto: arhiva

Tokom celog maratona ispred trkača ide vozilo policije i na taj način obezbeđuje učesnike.

Sportski savezi opštine Aleksinac i Sportski savez Sokobanja obezbeđuju pratnju i osveženje trkačima na ukupno 14 definisanih punktova.
Punktovi se nalaze na sledećim lokacijama: Aleksinački rudnik, O.Š. Ljupče Nikolić, selo Kraljevo – kod škole, selo Subotinac – kod terena za fudbal, Mali cvet, Bovansko jezero – kod crvene plaže, Bovansko jezero – kod „Čande”, Trebička česma, Stara bolnica, raskrsnica za hotel „Sunce”, iznad Prevalca na raskrsnici za Boljevac, selo Blendija kod mosta, benzinska pumpa kod skretanja za Dugo Polje, selo Vrelo, RMU „Soko”. Sa ovih punktova moguće je uključenje novih učesnika koji ne mogu da pređu celu deonicu.

Ukoliko niste u mogućnosti da trčite, možete da učestvujete na drugi način doniranjem sredstava na račun Crvenog krsta Sokobanja 325-9500800002074-35 sa pozivom na broj 89. Potrebno je da uplatite bilo koji iznos, slikate uplatnicu i pošaljete je preko Vibera na broj telefona 061 1415848 i navedete koji ste Đoletov kilometar „kupili”. Tog dana biće postavljene i kutije za donacije na štandovima Crvenog krsta u centru Aleksinca i Sokobanje.

Pomoć i podršku ovoj akciji pružili su: Opština Sokobanja, Sportski savez opštine Sokobanja, Rudnik mrkog uglja „Soko”, Crveni krst Sokobanja, Dom zdravlja Sokobanja, Opština Aleksinac, Sportski savez opštine Aleksinac, Aleksinački rudnik, Crveni krst Aleksinac, Dom zdravlja Aleksinac i Udruženje građana Serbian Challenging Team – Beograd.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 4 =