Dr Dragan Stanojević, specijalista pulmolog: Nosite maske i izbegavajte okupljanja

Društvo Zdravlje

Često upućujemo zahvalnost svim medicinskim radnicima, koji su se u ovoj teškoj situaciji pokazuju kao najhrabriji i podnose najveće žrtve. I ako oni šalju kratke i razumljive o neophodnosti primenjivanje mera zaštite u širenju virusa koroba, kao da one ne stižu do značajnog broja ljudi. Sudeći po trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao da javnost nije dovoljno svesna na upozorenja i preporuke koje stižu od lekara.

Dr Dragan Stanojević, specijalista pulmolog u Specijalne bolnice za nespecifične bolesti pluća „Sokobanja” i koordinator kovid bolnice „Sokobanja” za naš mediji govori o značaju pojedinih mera.

− Ključno je nošenje maske u bilo kojoj situaciji u zatvorenom i otvorenom prostoru, kada ste u komunikaciji sa ljudima. Držanje distance je takođe bitna mera, da bi se smanjila mogućnost transmisije virusa od jedne osobe ka drugoj. Ništa manje nije važna i mera svakodnevne lične higijene i dezinfekcija ruku i radnih površina. Ali, na kraju, smatram da je najbitnija protivepidemijska mera koju stanovništvo treba da nauči u toku ove pandemije izbegavanje okupljanja različitog formata i povoda. U tim situacijama se virus korone sa najvećim intenzitetom prenosi od jednog do drugog, i zbog veće izloženosti izaziva najteže oblike bolesti sa značajnim mortalitetom i posledicama nakon preležane bolesti − istakao je dr Stanojević.

Jasnije da jasnije ne može da bude. Imali šta preče od zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + 2 =