Specijalna bolnica Sokobanja

Дезификују се просторије, очекује се почетак рада

Друштво Здравље

Специјална болница „Сокобања” од 22. маја више није ковид болница, налази се у фази припрема за редован рад – стоји, између осталог, у саопштењу руководства болнице које се налази на улазним вратима ове здравствене установе. Нешто више од месец дана пре тога, тачније на Васкрс, 19. априла, почели су пристизати први пацијенти у сокобањску Специјалну болницу која је од тог дана постала ковид болница.

То је било и за очекивати, имајући у виду колико је и како ова болница опремљена, као и то да је Сокобања ваздушна бања, пре свега добра за плућа, која је овај вирус углавном и нападао. Међутим, оно што нико није могао знати је како ће све то изгледати и како ће се окончати. Читав свет, па у оквиру њега и мала група лекара и медицинских радника једне мале болнице у малом месту, суочила са великим проблемом. Управо та мала група великих људи, својим знањем, умећем, храброшћу и хуманошћу успешно се изборила са великом пошасти.

− У Специјалној болници „Сокобања”, која је претворена у ковид болницу, у претходних месец и више дана лежало је 218 пацијената, међу којима је било заиста тешко оболелих и непокретних пацијената из Геронтолошког центра „Јеленац” из Алексинца и Дома за старе „Радост” из Неготина који су захтевали посебну негу. Сви они су у потпуности и у сваком тренутку били терапијски сагледани а ране од лежања, односно декубитус, који овакви пацијенти имају, редовно су биле обрађиване − каже Весна Милановић, директорка Специјалне болнице „Сокобања”. Поред тога, у овој здравственој установи лечили су се и рудари из рудника „Соко” и Лубнице, као и остали мештани Сокобање, оболели од овог вируса.

Према речима директорке Милановић, најтеже им је пало то што су морали организовати рад у посебним условима, без лекара одређених специјалности који су били неопходни у оваквој ситуацији. Инфектолог је морао доћи из Зајечара, а поред тога нису имали неговатељице које су биле неопходне, јер је у болници био смештен велики број тешких, старих и непокретних пацијената са пнеумонијама, хипосатурацијама и коморбидитетима, којима је била потребна посебна нега. Медицинске сестре и техничари, па и физиотерапеути, морали су преузети улогу неговатеља.

− Посебно смо сви поносни да није било смртних случајева и да нико није оболео од особља, како медицинског тако и немедицинског. Све похвале на рачун нашег рада добили смо од директора и особља у КЦ Ниш за стручни рад који су показали наши лекари и медицинске сестре, као и похвале од колега из градова одакле су пацијенти који су се лечили у нашој болници − каже Милановић.

Наредних дана све просторије Специјалне болнице „Сокобања” биће потпуно дезинфиковане и болница ће почети са радом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 7 =