Почињу претквалификације за „Прву хармонику”: Такмичења и у Бечу и Вуковару

Друштво Култура

У сусрет великом финалу Међународног фестивала „Прва хармоника Србије”, које ће се августа одржати у Сокобањи, од сутра почињу претквалификације у шест градова на којима ће бити изабрани будући такмичари. Оно што је новина ове године јесте да је организацију овог престижног такмичења које се организује 61. пут преузео Културни центар Сокобања.

– Нама је ово прва година откако је организатор Културни центар који је и основан прошле године. Преузели смо манифестацију од Туристичке организације Сокобања која је одлично водила фестивал свих ових година уназад, прошле године су прославили 60. јубиларни фестивал ‘Прва хармоника’, а 61. ће бити у организацији Културног центра Сокобања под покровитељством општине Сокобања, а у суорганизацији са Туристичком организацијом – појашњава Далиборка Стевановић, директорка Културног центра.

Претквалификације и преслушавања хармоникаша почеће сутра, 23. маја, у Панчеву и тада ће, по речима директорке, свој таленат показати млади и мало старији врсни виртуози на хармоници. Осим у српским градовима, претквалификациона такмичења одржаће се и у Бечу и Вуковару.

– Након Панчева следи претквалификационо такмичење у Варварину, организатор је општина Варварин, 2. јуна, па након тога у Бечу и то је нешто што је новина, релативно из скоријег периода. Овај фестивал је добио карактер међународног такмичења управо из разлога што учествују хармоникаши из региона и дијаспоре. Претквалификационо у Бечу ће се одржати 9. јуна, а након тога следи Лесковац, па Вуковар. У Лесковцу ће се организовати 20. јуна, а у Вуковару у Хрватској 26. јуна. На крају је Сибница, организатор је Центар за културу ‘Војислав Илић Млађи’ у Жабарима, 27. и 28. јуна, тако да нас очекује заиста један динамичан период претквалификационих такмичења – додаје директорка.

Велико финале 61. Међународног такмичења „Прва хармоника Србије”, једног од најстаријих музичких такмичења у земљи одржаће се 6, 7. и 8. августа на Летњој позорници Мултифункционалног комплекса „Врело” у Сокобањи.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =