„Клупе за маме и тате” у парковима Сокобање

Друштво

Сокобањски паркови однедавно су улепшани шареним клупама, које нису само занимљиве већ је много битнија њихова практична примена. То су „Клупе за маме и тате” на којима ће родитељи моћу да хране и пресвлаче своју децу до две године старости. Клупе су настале као резултат сарадње између локалне самоуправе односно Комисије за родну равноправност општине Сокобања и програма Swiss PRO. Две клупе су постављене у Централном градском парку а две у парку на Бањици.

Програм Swiss PRO подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СКГО). У оквиру једне од три компоненте програма – Родна равноправност, расписан је јавни позив под слоганом „Да равноправност постане стварност” и Програм је подржао 28 локалних самоуправа у реализацији пројеката који имају за циљ оснаживање механизама за родну равноправност.

− Спровођење ових пројеката треба да допринесе промоцији и заговарању родне равноправности на локалном нивоу, затим повећању учешћа жена у процесима доношења одлука, побољшању положаја жена у локалној заједници као и јачању самих механизама за родну равноправност. Управо такав један пројекат у Општини Сокобања приводи се крају и подразумева низ активности које имају за циљ да допринесу повећању свести јавност да је питање родне равноправности питање мушкараца и жена и да заправо подигне ниво свести о важности подједнаког учешћа мушкараца и жена у свим сферама друштвеног живота, укључујући свакако и бригу о породици – каже Маида Јусуфовић службеница за добро управљање и родну равноправност Програма Swiss PRO.

Ивана Филиповић, председница Комисије за родну равноправност општине Сокобања која је идејни творац овог пројекта, истиче да је замисао која је била звезда водиља у реализацији овог пројект, чињеница да родитељи у Сокобањи нису имали адекватна места на јавним површинама где би могли да пресвуку или нахране своју бебу.

− Овај пројекат је значајан не само због своје видљивости и практичне примене на коју је наишао и у већој мери него што смо очекивали већ и као једно средство у освешћавању потребе видљивости родне равноправности како би се показало да оба родитеља подједнако могу учествовати у бризи о свом детету. Раније се све сводило на бригу мајке о детету или женске особе која се стара о детету, самим тим што су оваква места за пресвлачење деце била доступна углавном у женским тоалетима. Пошто Сокобања није имала ни једно овакво место, идеја је била да се овим клупама омогући родитељима да подједнако брину о својој деци. Дакле, клупе су намењене мајкама како би могле да на њима доје своје дете али исто тако и другим видовима исхране да нахране своју бебу. Други део клупе је за пресвлачење деце подједнако доступан мамама и татама.Ово нас све доводи до закључка да су ове клупе намењене пре свега деци јер беба бира када, како и где жели да буде пресвучена и сита − рекла је Филиповић.

Да су овакве клупе одлична и деја и да много значе родитељима, потврдили су нам и мама и тата малог Реље који ускоро пуни седам месеци.

− Пре свега постављањем ових клупа много нам је олакшан боравак у самом центру града. До сада на јавним локацијама у Сокобањи нису постојала оваква места па смо често морали да идемо кући како бисмо пресвукли и нахранили нашу бебу. Клупе су врло практичне а поред тога, улепшале су и амбијент у парку, такође су и шарене и имају пуно боја па се и нашем Рељи свиђају и увек је интересантно кад смо овде са њим − каже Иван Стојковић, Рељин тата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + four =