Danas počinju 29. Svečanosti „Sveti Jovan Biljober”

Društvo Turizam

Manifestacija „Sveti Jovan Biljober” 29. po redu počinje danas. Učesnici ove jedinstvene manifestacije, koja predstavlja spoj tradicije, razonode i uzbuđenja, njih preko 40 doputovali su danas u Sokobanju, a sutra, 4. jula, biće organizovano branje bilja i izrada herbarijuma u Sesalcu i Čitluku, saznajemo od Nebojše Stanojevića predsednika Udruženja za lekovito bilje „dr Jovan Tucakov”.

− U sredu 5. jula učesnici odlaze na Oštru Čuku i selo Jezero, a verovatno će se obići i Radenkovac. U četvrtak 6. jula planiran je obilazak firme „Adonis” i ogledne bašte ispred fabrike gde ima mnogo zanimljivog bilja, nakon toga se odlazi u Jošanicu i domaćinstvo Lazić. Uveče istog dana biće prvi put organizovano interesantno predavanje o izradi travarica, odnosno koje sve biljke mogu da se stave u alkohol da bi se dobila travarica, a zatim i degustacija i ocenjivanje travarica − rekao je Stanojević.

Na sam dan Svetog Jovana Biljobera, već po tradiciji, uspon na Šiljak, najviši vrh Rtnja. Okupljanje učesnika je na platou ispred Zavičajnog muzeja 7. jula od 4.45 do 5.00 časova. U podnožje Rtnja se stiže oko 6 časova i 30 minuta, tamo svi zainteresovani mogu kupiti doručak u Etno domaćinstvu „Tomić−. U uspon na Šiljak kreće se u 7 časova. Za turiste koji ne učestvuju u usponu na Rtanj biće organizovano ubiranje uzoraka lekovitog bilja uz stručnog vodiča i pletenje venčića, koji se po tradici stavljaju na ulazna vrata kuća. Povratak sa vrha Rtnja je u 14 časova.

Uveče istog dana na maloj sceni Letnje pozornice „Vrelo” biće organizovane Biljoberske svečanosti, odnosno dodela sertifikata i zahvalnica i izbor princeze „Biljarice 2023”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + two =