„Dan pešačenja” u subotu – sokobanjska maršruta

Društvo Zdravlje

Kao što smo već najavljivali, nacionalna akcija i kampanja „Dan pešačenja”, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, biće održana u subotu 12. septembra i odvijaće se paralelno u čitavoj Srbiji, pod sloganom „SRBIJA HODA – ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLJU”. U ovogodišnjoj akciji učestvovaće više od 100 klubova, među kojima i PK „Ozren” iz Sokobanje.

Što se tiče same Sokobanje, okupljanje je u 9 sati na centralnom trgu ispred amama. Dužina staze je 9,5 km, uspon 595 metara, i spada u lake staze, tako da mogu da učestvju svi koji požele bez obzira na godine. Učesnici će krenuti od amama stazom koja dalje ide do plaže Župan zatim do male Popovice, Lepterije, Hajduk Veljkove pećine, Baba rogine pećine, vidikovca Golemi kamen, Šiljate stene,odakle dolaze do Sokograda sa istočne strane, zatim se vraćaju do Lepterije i odatle nazad do centra Sokobanje. Svi zainteresovani za bliže informacije mogu se obratiti Draganu Kneževiću članu PK „Ozren” na broj 064/04-05-646.

Prošlogodišnja akcija je okupila oko 17.200 ljudi u 62 grada i opština koji su sa svojim planinarima podelili radost pešačenja i aktivnog boravka u prirodi. Ovogodišnja akcija je antipandemijskog karaktera. Cilj je promocija zdravog načina života kroz pešačenja i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive, koje će se sprovoditi uz mere primerene aktuelnoj situaciji zbog virusa.
Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva sporta. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na radnom mestu i svakodnevnom životu te je stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca.. Pešačenjem se možemo baviti svi, od ranog detinjstva do duboke starosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 + 10 =