„Дан пешачења” у суботу – сокобањска маршрута

Друштво Здравље

Као што смо већ најављивали, национална акција и кампања „Дан пешачења”, у организацији Планинарског савеза Србије, биће одржана у суботу 12. септембра и одвијаће се паралелно у читавој Србији, под слоганом „СРБИЈА ХОДА – ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ”. У овогодишњој акцији учествоваће више од 100 клубова, међу којима и ПК „Озрен” из Сокобање.

Што се тиче саме Сокобање, окупљање је у 9 сати на централном тргу испред амама. Дужина стазе је 9,5 км, успон 595 метара, и спада у лаке стазе, тако да могу да учествју сви који пожеле без обзира на године. Учесници ће кренути од амама стазом која даље иде до плаже Жупан затим до мале Поповице, Лептерије, Хајдук Вељкове пећине, Баба рогине пећине, видиковца Големи камен, Шиљате стене,одакле долазе до Сокограда са источне стране, затим се враћају до Лептерије и одатле назад до центра Сокобање. Сви заинтересовани за ближе информације могу се обратити Драгану Кнежевићу члану ПК „Озрен” на број 064/04-05-646.

Прошлогодишња акција је окупила око 17.200 људи у 62 градa и општина који су са својим планинарима поделили радост пешачења и активног боравка у природи. Овогодишња акција је антипандемијског карактера. Циљ је промоција здравог начина живота кроз пешачења и активности везаних за природу, као најбоље превентиве, које ће се спроводити уз мере примерене актуелној ситуацији због вируса.
Дан пешачења у Србији је спортско рекреативна манифестација коју организују планинарски клубови у Србији под покровитељством Планинарског савеза Србије и уз подршку Министарства спорта. Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређење здравља и радне способности, социјализација и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији.

Пешачење је активност која се због цивилизацијских токова све мање упражњава на радном месту и свакодневном животу те је стога потребно указивати на његов значај и лековита својства по опште здравствено стање сваког појединца.. Пешачењем се можемо бавити сви, од раног детињства до дубоке старости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 19 =