Почела обнова цркве у Левовику

Друштво

Уз благослов Епскопа тимочког Илариона а на иницијативу тројице становника Сокобање Маријана Јовановића, Дејана Крстића и Вукашина Милетића, јуче је у селу Левовик, почело реновирање цркве. Према речима нашег саговорника Маријана Јовановића, остаци ове цркве посвећене Пресветој Богордици, датирају из 13. века, а он сам већ годинама има жељу да реновира овај верски објекат.

− Моја мајка потиче из овог села и још као мали долазио сам овде јер се црква налази на лепом месту, тако да сам одувек имао жељу да је обновим. Нажалост, годинама сам налазио на неразумевање и нисам добијао подршку ни од кога. Мој пријатељ Дејан Крсић и ја смо једно време наизменичо били колачари, да би на неки начин одржали бар празник Пресвете Богоодице у Левовику. Онда смо одлучили да кренемо са обновом цркве а затим нам се придружио и Вукашин Милетић, архитекта у пензији − каже Јовановић.

За санацију и надоградњу цркве, ови ентузијасти добили су одобрење и Завода за заштиту споменика. За сам појекат реновирања задужени су археолози музеја из Књажевца на чијој територији се и налази објекат. У плану је за почетак да се обнове зидови и ојачају темељи, као и да се постави кров. Све за сада раде сопственим средствима и уз помоћ пријатеља, добрих људи и донатора и свака помоћ, пре свега у новцу, добро је дошла.

Црква је рађена од ломљеног, тесаног камена а на појединим местима се уочавају и речни облуци. Једнобродна је а на истоку се налази веома плитка апсида асиметричног лука са прозорским отвором на средини. Висински најочуванији је западни зид до висине од 2,5 метара. северни зид је прилично оштећен док је источни накривљен и склон паду. На јућној страни довратника налазе се три сполије од ситнозрног пешчара, донешене са неког другог објекта. На једном правилно исклесаном правоугаоном блоку налази се исклесан крст са ознакама и симболима везаним за Исуса Христа. Одмах уз тај блок налази се и друга сполија са сведеним христограмом на постољу и ознакама алфа и омега са леве и десне стране. На самом дну довратника наази се део неког натписа. унутар цркве постављен је ,,Заветни камени крст”.

Колико ће санација и надоградња цркве Пресвете Богородице у левовико трајати, зависи искључиво од финансија, а сами иницијатори се надају да ће се још неко прикључити и дати свој допринос обнови овог верског објекта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =