Новинари учили о извештавању о насиљу над женама

Друштво

У организацији Центра за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК данас је на Јастрепцу завршен тродневни стручни скуп “Јачање капацитета локалних медија за извештавање о насиљу над женама”.

На скупу је учествовало више од 20 новинарки и новинара и представница организација цивилног друшта из Алексинца, Дољевца, Сокобање, Трстеника, Чачка, Варварина и Крушевца.

Тренерице и предавачице на скупу биле су Надежда Будимовић, главна и одговорна уредница недељника “Град” из Крушевца и чланица Извршног  одбора НУНС, Миљана Нешковић, новинарка и чланица групе “Новинарке против насиља према женама”, активисткиња Марија Лукић и Снежана Јаковљевић, активисткиња и председница Удружења жена “Пешчаник”.

Миљана Нешковић је одржала три занимљива предавања о одговорном новинарству, етичком извештавању о насиљу над женама и о томе како треба приступити жртвама насиља. Подсетила је да су “Новинарке против насиља према женама” објавиле “Смернице за медијско извештавање о насиљу према женама”. Циљ смерница је да се побољша квалитет извештавања о овој теми, разреше дилеме с којима се често сусрећу новинарке и новинари, али и да се избегне или макар умањи ниво трауматизације жена са искуством насиља, која настаје као последица изложености јавности.

Марија Лукић о свом искуству

Марија Лукић је говорила о свом искуству са медијима пре и током суђења бившем председнику општине Брус Милутину Јеличићу Јутки који је осуђен јер је сексуално узнемиравао и злостављао.

“Очекивала сам да ће локални медији бити на страни Јеличића јер су годинама били финансирани из буџета. Знала сам да ће бити коришени за спиновање јавности, за миноризовање случаја. Оно што се дешавало на суђењу и начин како су извештавали била су два паралелна универзума”, казала је Лукићева.

Она је додала да су медији са националном покривеношћу, изузимајући неколико таблоида, имали потпуно другачију улогу и да су у великој мери допринели да се судски процес убрза и да буде доступан најширој јавности.

Снежана Јаковљевић је казала да медији о насиљу према женама углавном пишу када се оно догоди.

“Када медији прикажу експлицитне фотографије на којма су жене жртве насиља, експлицитне сцене насиља , ако је реч о електронским медијима, то такодје не охрабрује жене да пријаве насиље. Оне се у том тренутку додатно уплаше и најчешће се повуку и најчешће не би, највећи проценат жена је рекло да не би пријавиле насиље у том случају. Када медији говоре о казненој политици, када говоре о томе шта се десило са насилником, када говоре о реакцији јавности, када говоре о нултој толеранцији на насиље, када се некако баве феноменолошки питањем  насиља то на жене које су жртве породичног насиља утиче охрабрујуће и оне би у том случају се много чешће усудиле да пријаве насиље. Када медији објаве фотографију на којој, рецимо, насилнику руке прекрштене или судијски чекић, када се виде лисице то такодје делује охрабрујуће на жене  зато што говори о томе а је правда достижна”, појаснила је Снежана Јаковљевић.

Одржавање стручног скупа “Јачање капацитета локалних медија за извештавање о насиљу над женама” финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Извор: krusevacpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − thirteen =