„Дан науке и иновација” у Сокобањи

Друштво

„Дан науке и иновација”, у реализацији Центра за промоцију науке, који је саставни део Министарства науке, технолошког развоја и иновација, одржан је јуче у Сокобањи. Овај национални пројекат покренут је са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.

Пре одржавања саме трибине у биоскопу „Моравица”, министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, обишла је Иновациони центар и разговарала са представницима Канцеларије за младе и средњошколцима који су у холу биоскопа „Моравица” имали свој штанд.

Присутнима на овом догађају најпре су се обратили др Миодраг Николић, председник Привременог органа општине Сокобања, као и др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

− Наша визија је да Србија буде земља науке и иновација. Обилазимо Србију, комуницирамо и са ђацима и са компанијама, упознајући људе са пореским олакшицама које им држава пружа да би се лакше развијали, јер нам је циљ да подстакнемо приватне бизнисе. Сокобања је регион са снажним туризмом и пољопривредом, а ја сам данас разговарала са средњошколцима који имају визију једног еколошког парка са једним бизнис моделом који ће допринети развоју туризам. Наш циљ и јесте да у току ових активности дођемо до сваког иноватора, сваке паметне и храбре главе, сваког предузетника како бисмо сви заједно утицали на технолошки и економски развој Србије − рекла је Беговић.

Председник Николић је рекао да је Сокобања на добром развојном путу када је реч о просвети и науци, и навео је три гране које се могу иновирати, а то су туризам, пољопривреда и рударство које ће се тек развијати у будућности уз помоћ партнера из иностранства.

− Захваљујући Иновационом стартап центру, за који смо добили средства од ресорног министарства и сарадњи са Научно-технолошким парком из Ниша, који је наш регионални центра, трудићемо се да унапредимо ове гране, разним туристичким апликацијама, платформама за продају пољопривредних производа као и привлачењем дигиталних номада. Сокобања има одличну сарадњу са Владом Србије и ресорним министарствима и циљ нам је да даље унапређујемо радна места и запослимо што више младих и стручних људи. − навео је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − five =