Сокобањска нетакнута природа као лек против болова

Друштво Здравље

Професор доктор Небојша Кнежевић редовни професор хирургије и анестезиологије на Универзитету Илиноис претходна два дана је боравио у Сокобањи, а јуче је разговарао са председником општине Миодрагом Николићем, о начинима како природне лепоте искористити на најбољи начин и како здравствено-лечилишни али и рекреативни туризам бање под Озреном подићи на још виши ниво.

Кнежевић је и шеф за науку и истраживање Илиноис Масоник једне једне од најпрестижнијих болница у држави где води оделење за терапију бола и центар за клиничко испитивање лекова. Члан је Управног одбора америчког удружења за неуромодулацију и уређивачког одбора неколико стручних медицинских часописа, као председник удружења за интервенциону терапију бола Илиноиса.

 

Скоро две деценије проф.др Кнежевић који је пореклом из Шапца живи и ради у Илиноису. У ове крајеве је први пут дошао прошле године када је решио да посети Ртањ и том приликом се и упознао са председником Николићем. С обзиром да му се веома допало ове године је дошао у Сокобању.

− Ја сам хтео да искористим ту његову посету да га упознам са колегама из Дома здравља, Специјалне болнице Озрен и Сокобања, како би разменили искуства и успоставили неку будућу сарадњу. Уједно сам искористио његову посету да обиђемо данас и Сајам образовних профила који је организовала Средња школа “Бранислав Нушић” поводом шездесет година постојања− рекао је Николић.

Прошле године Кнежевић је добио престижно признање које се додељује највећим стручњацима у области терапије бола. Он истиче да је нажалост на клиникама све више младих људи са боловима које су последица модерног начина живљења као што су седење испред рачунара или у колима без много времена за шетњу или било коју физичку активност, тако да би им боравак у природи сигурно помогао.

−Ја се бавим последњих 13 година терапијом хроничног бола, тако да неке случајеве и ситуације које смо виђали само код старијих људи у шестој или седмој деценији живота сада виђамо код адолесцената и у млађој популацији и то због савременог начина живота у коме занемарујемо шетњу и физичке активности што се одражава на здравствено стање односно болове у врату и дођем делу леђа. Осим тога отуђеност и због тога потиснуте емоције, попут туге, страхова прерастају у анксиозност или депресију па се соматски манифестују боловима у нашем мишићно-коштаном систему− рекао је проф.др Кнежевић.

Он је пре свега одушевљен природом Сокобање за коју сматра да умногоме може помоћи људима уколико што чешће и увек када могу бораве у њој.

−Моји утисци су сјајни као неко ко је држао предавања по целом свету и обишао све континенте схватио сам да можда деведесет посто Србије нисам видео. Био сам прошле године први пут на Ртњу и читава ова регија ми се врло свидела па сам ја решио да дођем у Сокобању и до Озрена. Могу вам рећи да ме пријатно изненадила дивна природа чији је потенцијал велики. Оно што је важно то је да је природа и те како очувана, скоро нетакнута и мислим да је рај за тело и за душу. Сад смо у разговорима са доктором Николићем о некој могућој сарадњи јер мислим да је враћање природи нешто што је неопходно свима. Првенствено смо разговарали о прављењу неких програма за лекаре, за здравствене раднике који су у току ковид пандемије и те како били изложени великом стресу, огромним притсицима, али и за људе који се баве другим професијама. Покушаћемо да направимо неке програме који ће омогућити људима да на пример за викенд овде дођу и ресетују се на најбољи могући начин да би након тога могли наставити са својим обавезама− истакао је Кнежевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =