Црвени крст Сокобања обележио Светски дан организације и свој рођендан

Друштво

Поделом флајера којима се промовишу активности ЦК Сокобања и провером крвног притиска грађанима у центру града, данас је обележен Светски дан Црвеног крста. Осми мај обележава као Светски дан Црвеног крста на дан рођења оснивача покрета Анри Динана, а овај датум значајан је и за организацију у Сокобањи која је основана баш на тај дан 1908. године.

Секретар сокобањске организације Милица Миленковић каже да на штанду који је данас био постављен код некадашње градске апотеке нису успели да прикажу све своје активности које ЦК спроводи током године. Добровољно давање крви, борба против трговине људима, прва помоћ и брига о старима, само су неке од активности које су данас промовисане и које спроводи ова организација.

– Овде нисмо могли да представимо активности из социјалног деловања, затим деловања у несрећама и организацији развоја. Осим што желимо да на овај начин упутимо наше суграђане на све активности које ми спроводимо желимо и да их анимирамо да се евентуално прикључе нашој организацији, да дају свој допринос или као волонтери или можда као донатори или на било који други начин – рекла је Миленковићева и захвалила се свима који помажу рад Црвеног крста, локалној самоуправи, Центру за социјални рад, основној и средњој школи, Руднику, Специјалној болници и осталим сарадницима.

Обележавање Светског дана Црвеног крста уједно је и увертира у Недељу Црвеног крста која ће трајати од 8. до 15. маја. Ове године организује се под слоганом „Сачувајмо хуманост”. У Сокобањи су у том периоду планиране бројне активности. Једна од њих је и даривање беба рођених у недељи Црвеног крста.

– У плану је да свакога дана реализујемо по неку активност. Сутра ћемо имати предавања у Основној школи за евентуалне нове чланове подмлатка, у петак планирамо изложбу радова са конкурса ‘Крв живот значи’ и доделу награда. То ће бити јединствена прилика да добровољним даваоцима крви честитамо 11. мај, Национални дан добровољних давалаца крви и да се спремамо за доделу признања самим добровољним даваоцима крви која ће бити у наредној недељи. Такође, све бебе које су рођене у Недељи Црвеног крста добиће симболични пакетић добродошлице од Црвеног крста, а то значи да сви они који су добили бебу од 8. до 15. маја треба да се јаве Црвеном крсту – поручује наша саговорница.

Запосленима у Црвеном крсту данас су се придружили и волонтери, који су, како кажу, снага ове организације и без којих не би могли. Да има ко да шири идеју Црвеног крста Сокобање потврђују три младе даме на које су у организацији посебно поносни.

– Са нама су Даница Живановић, Лена Илић и Ксенија Милосављевић. Оне су као волонтери активне од свог детињства и то у више различитих области. У промоцији добровољног давалаштва крви, затим промоцији хуманих вредности, у антитрафикингу, односно борби против трговине људима и у свим другим нашим активностима. Учествовале су и у одговору на Ковид 2020. године и одговору на несреће изазване бујичним поплавама и увек су ту за нас на чему сам им посебно захвална – додаје Миленковићева.

Као значајну активност Црвеног крста Сокобање истичу и обуку из прве помоћи, која се осим за волонтере и чланове Црвеног крста, организује и за друге запослене.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + twelve =