Завршене 29. Биљоберске свечаности

Друштво Култура

Централна манифестација 29. Биљоберских свечаности, одржана је протеклог петка у подножју Ртња на православни празник Свети Јован Биљобер, по коме је ова манифестација и добила име. Упркос најавама временске прогнозе да ће падати киша, било је само облачно, тако да је време послужило учеснике манифестације. Велики број туриста, заљубљеника у природу, сакупљача лековитог биља, окупио се у подножју Ртња, а они најхрабрији и са најбољом кондицијом, попели су се на Шиљак, највиши врх Ртња, сазнајемо од Љубинка Миленковића,  директора Туристичке организације Сокобања.

– Поред тога, и други део манифестације који је забавно-рекреативни, традиционални и едукативни протекао је одлично – додао је Миленковић.

Манифестација је почела 2.јула а с обзиром да је један њен део намењен управо људима који се баве лековитим биљем, за њих је до 7. јула организован  низ едукативних семинара на Озрену, Девици и Буковику.

И ове године предузеће „Адонисˮ и Удружење „Др Јован Туцаковˮ, организовали су квиз о познавању биља. Подељена су и мајсторска писма која се додељују од 2018. године. Ове године учествовало је 45 биљобера, сазнајемо од Небојше Станојевића, директора предузећа „Адонисˮ.

– Многи греше, сматрајући да је Свети Јован Биљобер дан када се бере биље, а то је заправо дан када се учимо да препознамо лековито биље – рекао је Станојевић.

Ртањ, изузетно занимљива планина, позната по много чему, пребогата је лековитим биљем и то не само оним познатим широм Европе него и ендемским врстама специфичним за тај крај. Станојевић додаје да су учесници манифестације били одушевљени, посебно што су ове године пролеће и почетак лета били кишовити па је читава планина била прекривена цветовима.

Од лековитог биља и пољског цвећа, по традицији учесници су плели ивањданске венчиће. Према обичају на дан Светог Јована Биљобера они се окаче изнад улазних врата да штите укућане од свих болести наредних годину дана.

Гошће из Мокрина и Српске Црње, одушевљене су манифестацијом и такмичиле су се у избору за најлепши венчић. Кажу да им се све веома допало и све је чудесно, посебно јер тога нема у равној Војводини, и да ће свакако поново доћи.

Већ по традицији, манифестација Свети Јован Биљобер завршена је на најлепши начин, избором мале принцезе Биљарице у Амфитеатру испред Завичајног музеја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =