Čitluku prva nagrada na Uskršnjem etno festivalu

Društvo Kultura

U Poljani kod Požarevca, ispred manastira Sestroljin, održan je 17. Uskršnji etno festival. Ova turističko-kulturna manifestacija organizuje se u duhu narodnog stvaralaštva, običaja, kulture i tradicije, sa ciljem da se običaji, kao što su stari zanati, ručni radovi, tradicionalna jela, folklor, narodna nošnja ne zaborave.

 

Festival okuplja učesnike iz svih krajeva Srbije, a među njima, prisustvovalo je i udruženje žena „Etnos Sˮ iz Čitluka, sa tradicionalnom hranom sokobanjskog kraja.

‒ Konkurencija je bila velika, ali raspoloženje žena iz udruženja i ljubav prema tradiciji bila je još veća. To im je dalo želju da zasuku rukave i da bogatom trpezom i lepo aranžiranom hranom, osvoje prvo mesto za najlepši štand i dostojno prezentuju tradiciju hrane i kulture Čitluka i njegove okoline ‒ kaže Zlatko Antonijević predsednik Upravnog odbora udruženja, koji nam je preneo utiske sa manifestacije.


Sama manifestacija, koja se održava drugog dana Uskrsa, započela je u ponedeljak ujutru sa liturgijom u porti manastira Sestroljin i trajala je čitavog dana, uz učešće i drugih udruženja i kulturno umetnički program folklora iz Poljane.

Udruženje „Etnos Sˮ iz Čitluka u jesen ove godine biće domaćin jednog sličnog skupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 17 =