skola za dn

Дечја недеља у Основној школи „Митрополит Михаило”

Друштво

Манифестација Дечја недеља почела је јуче и трајаће до недеље 13. октобра. Обележава се под слоганом „Да право свако – дете ужива лако” и ове године обележава значајан јубилеј, 30 година Конвенције Уједињених нација (УН) о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права.

Дечја недеља у Основној школи „Митрополит Михаило” обележава се многобројним занимљивим активностима. Јуче су наставници и учитељи деци читали текст на тему ,,Да право свако – дете ужива лако”. Сви ученици су направили или понели од куће „Наруквицу пријатељства” које су правили од материјала по свом избору, а затим их поклањали другарици или другу. Одељење 4/2 у оквиру акције „Еколошко разгибавање” постављало је кућице за птице у школском дворишту.

Данас су представници свих разреда посетили председника општине и цртали ликовне радове на тему „Дечја права”.

Сутра, 9. октобра, Ученички парламент у свим одељењима спровешће анкету на тему „Наши проблеми и интересовања” и одржати радионице на тему прихватања различитости.

У четвртак 10. октобра биће организовано дружење са наставницима који су у пензији, они ће посетити часове и причати ученицима како се некада радило у просвети.

У петак 11. октобра Градска библиотека организује бесплатан упис за све ученике од првог до четвртог разреда основне школе, а за прваке организује и радионицу под називом „Усвоји књигу”. Школа ће у петак за време великог одмора организовати и акцију „Поклони књигу” у оквиру које ће деца другу или другарици поклонити књигу коју су донели од куће. У петак ће, већ по традицији, у организацији Бранислава Бокана, наставника физичког васпитања, бити одржана изложба кућних љубимаца.

Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године дефинисана је Законом о друштвеној бризи о деци. Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, као носиоце права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала сваког детета.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + ten =