Badnji dan

Badnjaku tradicionalno u goste

Društvo

Božić je najradosniji hrišćanski praznik. Slavi se u znak sećanje na dan rođenja Isusa Hrista. Praznuje se tri dana, a započinje 6. januara tradicionalnim odlaskom badnjaku u goste.

Ove godine odlazak lokalne samouprave, sveštenstva i građana Sokobanje, organizovan je u ranim jutarnjim časovima. Badnjaci su nakon obreda seče preneti u zgradu Opštine Sokobanja, a zatim povorkom kroz centar grada u portu crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg uz posluženje, lomljenje pogače i Svetu arhijerejsku liturgiju.

Običaj sečenja badnjak ispunjen je simbolikom. Ona ukazuje na Vitlejemske pastire koji su u znaku zvezde videli rođenje spasitelja Isusa Hrista, zatim isekli grane hrasta i poneli u pećinu da bi se toplinom gorućeg drveta ugrejali novorođeni dečak i njegova majka. Seča badnjaka podrazumevala je nekad pucanje iz pušaka i prangija, a danas su to zamenile petarde. Drvo se uvek seče sa istočne strane i obara se sa jednim ili tri udarca. Pre seče mu se poželi dobro jutro, čestita mu se praznik i pospe se žitom. Veruje se da prvi iverak koji se odvoji od badnjaka ima magičnu moć, pa se pazilo da se uhvati pre nego padne na zemlju.

Isečeni badnjaci danas će u popodnevnim satima biti i nalagani. U Sokobanji će sa početkom u 17 časova biti organizovana večernja liturgija, a posle nje i nalaganje badnjaka u dvorištu crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Nakon toga će biti upriličeno i u svim pravoslavnim hramovima na teritoriji opštine Sokobanja. Božićna liturgija biće služena u ponoć u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − eleven =