Комад „Аска и вук” одушевио малишане и њихове родитеље у Сокобањи

Друштво Култура

У оквиру плана и програма Културног центра Сокобање за малишане и њихове родитеље одиграна је на сцени биоскопа „Моравица” дечија представа „Аска и Вук”. Рађена је по мотивима приповетке Иве Андрића и по своме жанру је комбинација класичног балета, луткарства и конвеционалне глуме. На сцени биоскопа наступили су академски глумац Предраг Коларевић у улози вука, и балерина Тања Дамјановски у улози Аске, који су заједно осмислили и написали драмски текст за ову представу. Њима и деци су друштво правиле и три лутке: лутка овчице Аске, овце Аје и лутка ловца.

Тог петка дружили су се кроз причу, интеракцију и балет са децом у Сокобањи.

– Чести смо ми гости у Сокобањи. Већ последњих двадесет година ми с времена на време, углавном лети, долазимо у Сокобању. Има ту интерактивности, мада ми гледамо да не буде стихијска интерактивност него баш на оним функционалним местима где треба деца нешто да схвате, да награде или да неки гест казне. Ту ми користимо та средства интерактивне комуникације. Базирана је на причи Иве Андрића. Гледали смо да направимо, тако, један жанр, склоп луткарства, конвенционалне глуме и балета, и мислим да смо у томе успели – каже Коларевић.

У улози Аске, уз класичну музику Чајковског, Шопена, Моцарта, и у стилу класичног балета ову уметничку басну и новелу пуну симбола дочарала је својим покретима балерина Тања Дамјановски.

– Ја се најпре захваљујем Културном центру на позиву. Била је препуна сала и ја сам презадовољна. Волим да играм, да глумим за децу и мислим да смо баш успели у томе да их заинтересујемо и да им пренесемо једну важну поруку: Радом можемо учинити много тога – каже Дамјановски.

– Порука је да деца треба и нечим да се баве. Да је уметност нешто што човека спашава у свим околностима које га окружују, а поготову ја увек стављам акценат, а тако и играм вука, као биће коме је много што-шта досадно и које се стално сукобљава, у овом случају сусреће се са нечим лепим што он не разуме и што би он искористио за неке своје потребе, али ипак та уметност и та племенита мисија уметности побеђују – додао је Коларевић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =