11. Скупштина заједнице економских, правно биротехничких и угоститељско-туристичких школа Србије

Друштво

У Сокобањи, у хотелу Бањица, одржава се 11. Скупштина заједнице економских, правно биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа Србије. Скуп је отворен у среду и трајаће до петка. Ова скупштина има изборни карактер, а на њој ће се решавати и текући проблеми школа ових смерова.

− На овом скупу треба да решавамо одређене проблеме. Пре свега из нашег подручија рада, од образовних профила који се полако мењају и нестају, а притом ми као неки директни учесници у реализацији нисмо питани. Тако да морамо преиспитати ту политику тих образовних профила који се на неки чудан начин укидају. С друге стране, ту смо да укажемо на неке правилнике у такмичењу, јер заједница је та која подржава 11 такмичења из нашег подручија рада, републичких такмичења и смотру сајма виртуелних предузећа. Тако да решавамо те текуће проблеме и желимо да чујемо наше колеге, који су то проблеми који њих муче, да би у наредном периоду заједно са Министарством просвете, са Заводима за унапређивање и Заводом за вредновање покушали да их решимо − рекао је Влада Ницовић, председник Скупштине заједнице економско ,правно, биротехничко, трговинско, угоститељско-туристичких школа Србије.

Заједница ових школа броји око 180 установа и постоји од шездесетих година. Скупштина која се одржава 11 пут по реду, јер је заједница легализована пре 12 година, за сво време свога постојања ради на унапређивању образовања смерова које окупља. Поред тога што је скупштина изборна на њој ће бити разматрана и текућа питања ове заједница, питања која се тичу квалитета образовања, стручног усавршавања наставника, како и такмичења ученика.

− Ово је изборна скупштина. Поред оних актуелности које се тренутно догађају у образовном систему бира се нови председник скупштине, бирају се чланови управног одбора и бирају се чланови надзорног одбора. Оно што је још актуелно, због промена образовних профила, променили су се и правилници за четири републичка такмичења. Тако да је то главна тема ове скупштине − рекао је Милибор Савковић, директор Прве економске школе у Београду и председник Управног одбора ове заједнице.

Сокобања је ове године изабрана за домаћина у част директора Правно пословне школе у Нишу, Милорада Гавриловића, који је родом Сокобањчанин.

− Ја сам дуги низ година у управном одбору ове заједнице. С обзиром да за непуних годину дана одлазим у пензију, била ми је жеља да ова скупштина буде одржана у Сокобањи. И на моје задовољство,управни одбор је одлучио да сви директори ових школа дођу у нашу лепу бању, да се дружимо три дана и наравно да решавамо неке текуће проблеме − рекао је Гавриловић.

Део ове заједнице је и сокобањска Средња школа „Бранислав Нушић”. Како заједница покрива два велика подручија рада, економија, право и администрација, трговина, угоститељство и туризам, овдашња средња школа има одељења у оба подручија и активна је у заједници дуги низ година.

− Мени је задовољство, да је Сокобања домаћин. Ми смо популарна туристичка дестинација и ово је још једна од прилика да покажемо да смо добри домаћини, да имамо ресурсе који могу да одговоре на различите задатке, а наравно и за нас као школу, у овим подручијима рада ће ово бити изузетно корисно − истакла је Ана Милићевић, директорка СШ „Бранислав Нушић”.

Отварању скупа присуствовали су председник општине Сокобања, др Миодраг Николић и шеф кабинета председника општине, Оливера Денић. Николић је поздравио све присутне и у своме обраћању истакао да локална самоуправа, у сарадњи са Основном и Средњом школом, ради на унапређењу образовања и услова рада и да ће се наставити у том правцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 3 =